PENSII 2025 | Crește vârsta de pensionare, scade cuantumul pensiei. Ce categorie de pensionari este vizată
PENSII 2025 | Crește vârsta de pensionare, scade cuantumul pensiei. Ce categorie de pensionari este vizată
Ministrul Muncii, Florin Manole, anunță modificări semnificative pentru pensionarii cu bani mulți din România. Vârsta de pensionare va crește etapizat la 60 de ani, iar cuantumul din venitul brut al pensiei va scădea.
Florin Manole anunță reforma pensiilor speciale: Vârsta de pensionare crește, cuantumul maxim scade
Ministrul Muncii, Florin Manole, a făcut noi declarațiile despre reforma pensiilor speciale. În acest moment, spune el, coaliția de guvernare are un text în lucru, care va fi finalizat probabil în luna august.
În viitor, va creşte vârsta de pensionare, probabil până la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară, contestată anterior la Curtea Constituţională a României (CCR). El speră că se va ajunge la un acord comun privind scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut.
Citește și: PENSII 2025 | Peste 440.000 de români au accesat, în primele șase luni ale anului, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“
„În acest moment avem un text în lucru. El va fi finalizat, ca şi opinia coaliţiei şi a guvernului, în curând, probabil în cursul lunii august. După aceea, destinaţia şi procedura aleasă pentru acest text e mai puţin importantă.
Cu prudenţă spun că sunt foarte optimist că o să ajungem la un acord referitor la rata de înlocuire, la scăderea acestei rate, adică la scăderea maximului de cuantum pe care îl poţi primi, de la 80% la 65% din venitul brut. O scădere de 15%, de la 80% la 65%”, spune demnitarul.
Va fi respectat principiul neretroactivității
Conform spuselor sale, neretroactivitatea legii va rămâne în vigoare.
„În al doilea rând, va creşte vârsta de pensionare. Este foarte probabil că vârsta să crească la 60 de ani, cu o etapizare mai rapidă decât în propunerea anterioară, contestată neinspirat la Curtea Constituţională de nişte foşti magistraţi care sper să-şi înţeleagă rezultatele propriilor acţiuni.
Suntem în momentul în care ministerele discută, căutăm soluţii, după aceea vom face şi consultare publică şi consultare cu părţile necesare a fi consultate”, a explicat Florin Manole.
Ce schimbări ar putea avea loc în viitor?
În cadrul ultimelor ședințe ale coaliției de guvernare, au fost analizate măsurile propuse pentru al doilea pachet de reforme fiscale, precum și o serie de modificări în sistemul de pensii, accentul fiind pus pe pensiile speciale ale magistraților.
Printre variantele analizate se află propunerea ca magistrații să poată ieși din activitate începând cu vârsta de 50 de ani, dar să primească pensia abia la 65 de ani. De asemenea, se discută posibilitatea creșterii stagiului minim de cotizare de la 25 de ani la 35 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că finalul lunii iulie vine cu fenomene meteo extreme în România. Sâmbătă, 26 iulie 2025, va fi cea mai fierbinte zi a verii de până acum, […]
TRAGEDIE: Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș Tragedie, vineri după-amiază în județul Mureș. Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș, în zona localității Cipău. Potrivit IPJ Mureș, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș și ai Punctului de Lucru Luduș au fost solicitați în urmă cu puțin timp […]
Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%
Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47% „În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%”, subliniază economistul Radu Georgescu. Citește și: Agenția […]