PENSII 2025 | Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani și cât este pensia minimă garantată de stat
PENSII 2025 | Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani și cât este pensia minimă garantată de stat
Românii care vor să se pensioneze trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru a beneficia de pensie. Cât ar ajunge să câștige la pensie un om care a muncit doar 15 ani cu acte în regulă, dar și cât este pensia minimă garantată află în rândurile de mai jos.
Cum se calculează pensia pentru 15 ani de muncă
Suma primită lunar de pensionari depinde de contribuțiile plătite pe durata activității profesionale. Odată cu modificarea Legii pensiilor din septembrie 2024, cei care au un stagiu de cotizare apropiat de cel complet (35 de ani) primesc sume mai mari. Totuși, există și persoane care au muncit doar 15 ani și vor să știe la ce pensie să se aștepte.
Citește și: Pensii 2025: Cum afli online ce vechime în muncă ai și dacă ai plătite contribuțiile pentru pensie?
Un exemplu concret arată că, dacă un angajat a acumulat 85 de puncte de pensie în 15 ani, această valoare trebuie împărțită la 12, conform formulei oficiale:
85 ÷ 12 = 7,08333
Rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință, stabilită în 2024 la 81 de lei:
7,08333 × 81 = 574 de lei
Astfel, pensia contributivă rezultată este de 574 de lei pe lună.
Pensia minimă garantată de stat
Deși suma calculată este de 574 de lei, legislația prevede că persoanele cu cel puțin 15 ani de cotizare primesc cel puțin pensia minimă garantată, care în 2024 este de 1.281 de lei. Statul acoperă diferența, suplimentând suma cu 707 lei pentru a asigura pragul minim.
Câți pensionari primesc pensia minimă
Statisticile arată că aproximativ 1 milion de pensionari din România beneficiază de această pensie minimă. Aceștia primesc diferite sume, în funcție de pensia contributivă, astfel încât să atingă pragul minim garantat.
Deși această pensie oferă un sprijin esențial celor cu venituri mici, ea reprezintă o provocare pentru bugetul public, deoarece necesită alocări suplimentare de fonduri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului. Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]
Economistul Cristian Socol despre măsurile Guvernului Bolojan: România se va duce în jos, vom concura pentru ultimul loc
Economistul Cristian Socol despre măsurile Guvernului Bolojan: România se va duce în jos, vom concura pentru ultimul loc Pachetul fiscal-bugetar este imperfect din punct de vedere macroeconomic, este inechitabil din punct de vedere fiscal și social și cu un caracter pronunțat ideologic (cu o puternică tentă libertariană de tip Milei), afirmă, într-o analiză efectuată pentru […]