Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2024 | Un document suplimentar solicitat la pensionare

Unirea Ziarul

Publicat

în

URS Construct

Pensii 2024 | Un document suplimentar solicitat la pensionare

De la 1 ianuarie 2024 își produce efectele una dintre prevederile noii legi a pensiilor, care stabilește că angajații pot continua raportul de muncă/raportul de serviciu, cu acordul anual al angajatorului, până la 70 de ani, în loc să se pensioneze.

De la 1 ianuarie 2024, casele de pensii au cerut solicitanților deschiderii dreptului de pensie câte un document semnat de angajator din care să reiasă că nu se optează pentru continuarea raportului. Art. 46 (2) din Legea 360/2023, în vigoare de la 1 ianuarie, spune că: ”Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani”.

Citește și: Pensii 2024 | Pensionarea anticipată fără penalizare pentru cei care au lucrat în medii poluate, eliminată din noua lege a pensiilor

În normele de aplicare ale noii legi a pensiilor, apărute zilele trecute în Monitorul Oficial și aplicabile deja, regăsim documentul menționat, solicitat de casele de pensii încă de la 1 ianuarie: „Actele la care se face referire la art. 89 alin. (2) din lege, pentru pensia pentru limită de vârstă şi pensia anticipată, sunt, după caz: (…) adeverinţă eliberată de angajator/angajatori din care să rezulte că nu a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, în original”.

Practic, adeverința trebuie adusă de solicitantul pensiei pentru limită de vârstă pentru a arăta că părțile (adică el și angajatorul) nu au optat pentru continuarea raportului de muncă/de serviciu, așa cum permite legea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea