Pensii 2024: Termenul până la care deciziile de recalculare se pot contesta. Explicații pentru pensionarii nemulțumiți
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit recent despre pensiile recalculate pe care le-au primit românii, dar și despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Astfel, spune ministrul, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de o majorare a pensiei în două luni, consecutiv.
„Peste 82% din români au primit recalculare cu decizie de creștere a pensiilor. (…) Peste 66% dintre cei care au lucrat în condiții speciale de muncă au beneficiat de majorări. Toți pensionarii primesc pensiile recalculate. E important să știe că la oficiul poștal își pot găsi decizia de recalculare. Sau la casa teritorială de pensii la care sunt arondați“, a explicat ministrul de resort.
Citește și: Noua lege a pensiilor 360/2023 se modifică: Proiect de lege pentru persoanele cu dizabilități și cele care au avut grupă cu muncă
În legătură cu pensionarii care sunt nemulțumiți de cuantumul pensiei după recalculare, aceasta spune că pensionarii pot contesta decizia în termen de 45 de zile în instanță.
În conformitate cu prevederile art. 127, alin. 1 din Legea nr. 360/2023, decizia poate fi contestată, în termen de 45 de zile de la comunicare, în instanța judecătorească competentă.
„Pentru lămuriri, se pot adresa caselor teritoriale de pensii. Pot să spune, să trimită un mail sau să meargă acolo dacă doresc acest lucru. Să știți că și aici a fost un alt fake-news. Sunt mai puțin de 1% în cazul cărora s-a impus revizuirea după ce au verificat decizia de recalculare cu casa de pensii.
Citește și: PENSII 2024: Când vor fi virate pe card primele pensii mărite, ca urmare a recalculării
Într-un termen de 45 de zile de la momentul la care au primit decizia, pensionarii pot să meargă la instanță, la tribunal, pentru a contesta această decizie. Suntem la dispoziția dânșilor pentru a se lămuri“, a explicat ministra, adăugând că își dorește ca astfel de cazuri să fie cât mai izolate..
Întrebată de când intră in vigoare neimpozitarea pensiilor mai mici de 3000 de lei, Simona Bucura-Oprescu spune că legea va opera chiar de la 1 octombrie. „De la 1 octombrie, pensiile mai mici de 3000 de lei nu sunt impozitate. Colegii de la Casa Națională de Pensii Publice deja sunt pregătiți pentru asta, deja a fost promulgat actul normativ. Ne-am dorit sa fie o procedura accelerată în normativ, să apară pana în 20 septembrie, pentru că taloanele de pensie se tipăresc în avans. Astfel că, și prin aceasta neimpozitare, vor beneficia de o creștere a pensiei“, a explicat ministrul Muncii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]