Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2024: Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Se schimbă vârsta de pensionare la femei. Legea intră în vigoare de la 1 septembrie

Începând cu data de 1 septembrie 2024, intră în vigoare o nouă lege care va schimba vârsta de pensionare pentru femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a venit cu toate amănuntele. Sunt cazuri în care doamnele vor ieși mai târziu la pensie, dar și în care se vor bucura, mai devreme, de indemnizația de la stat. În funcție de caz, este un alt scenariu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a transmis recent că va crește vârsta de pensionare a femeilor, ajungând până la 65 de ani. Se dorește la stabilirea unei egalități de gen în întreaga Uniune Europeană, nu doar în țara noastră. Schimbarea va intra în vigoare eșalonat, până în anul 2035, când urmează să fie atins obiectivul.

Citește și: Pensii 2024 | Cum se contestă deciziile de recalculare a pensiilor

Un alt aspect important este că femeile care au copii vor ieși la pensie mai devreme decât cele care nu sunt mame. Dacă au stagiu minim de cotizare, au crescut minorii până la 16 ani, vor avea reducere astfel:

pentru un copil – cu un an;

pentru 2 copii – 1 an şi 6 luni;

pentru 3 copii – 2 ani;

pentru 4 copii – 2 ani şi 6 luni;

pentru 5 copii – 3 ani;

pentru 6 copii sau mai mulţi – 3 ani şi 6 luni.

„Vârsta de pensionare pentru doamne va crește la 65 de ani până în 2035. Astăzi în sistemul public de pensii vârsta de pensionare este la 62 de ani și trei luni. Până în 2030 trebuie să ne ducem la 63 de ani. Până în 2035 vârsta va crește eșalonat și nu va putea să depășească 65 de ani”, a precizat Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Am, de asemenea, o veste foarte bună pentru doamne, imediat vă spun – vârsta va crește eșalonat până în 2035 la 65 de ani, dar – pentru a nu pedepsi femeile – legea vine cu două elemente importante Unul – pentru fiecare copil născut avem o reducere a vârstei de pensionare cu șase luni și concediu de creștere copilului este considerat perioadă contributivă. Cu alte cuvinte, dacă ești femeie și ai 40 de ani, și trei copii te poți pensiona la 60 de ani, având o reducere de până la 5 ani”, a transmis minustrul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

17 august | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și mai multe județe din țară: Vijelii, descărcări electrice și grindină

Bera Larisa

Publicat

în

17 august | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și mai multe județe din țară: Vijelii, descărcări electrice și grindină ANM a emis sâmbătă, 17 august 2024, o avertizare cod galben de furtună în Alba și mai multe județe din țară, valabilă până la ora 21.00. Citește și: 17- 18 august | COD PORTOCALIU și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea