PENSII 2024: „Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi”. Ultimele detalii despre recalcularea pensiilor de la Ministrul Muncii
PENSII 2024: „Punctele de stabilitate se dau pentru perioadele mai lungi”. Ultimele detalii despre recalcularea pensiilor de la Ministrul Muncii
Poștașii vor împărți în curând deciziile de recalculare a pensiilor după noua lege. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat ultimele detalii despre proces, dar și ce se întâmplă cu pensiile de urmaș.
Începând cu data de 1 septembrie 2024, va intra în vigoare noua lege a pensiilor prin care seniorii vor primi pensiile recalculate. Este a doua creștere a pensiilor de anul acesta, în condițiile în care acestea au fost indexate, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației.
Autoritățile promit că vor fi creșteri substanțiale, în special pentru anumite categorii de pensii.
Citește și: PENSII 2024: Cum își pot calcul pensionarii singuri majorarea pensiei. Se ține cont de patru elemente
Ministrul Muncii: „Pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei”
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că niciun pensionar nu va experimenta o scădere a pensiei în urma recalculării.
Potrivit ministrului, noua lege care va intra în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2024 are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Astfel, datorită acestui aspect, „pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.”
„Avem total stagiu de cotizare, compus din stagiu de cotizare contributiv, adică stagiu pentru care a avut vechime în muncă și stagii de contributivitate cu care pensionarul a alimentat bugetul asigurărilor sociale de stat. Oferim puncte de stabilitate în situațiile în care independent de voința beneficiarului nu a putut lucra. Este foarte important ca pensionarii să știe că stagiul total de cotizare realizat este compus din aceste patru elemente posibile, poate fi compus din aceste elemente. Dacă mergem la rubrica b) din decizia de recalculare, acestea se acordă doar pentru stagiul de cotizare contributiv.
Noua lege are componente importante care țin de contributivitate și recompensa unei perioade îndelungate în care s-a lucrat. Datorită acestui aspect, pensionarul va avea o creștere semnificativă a pensiei.
Articolul 144 care se referă la recalculare stipulează faptul că nicio pensie nu scade, se menține cuantumul aflat în plată pentru toți pensionarii.
De fiecare dată, majorarea se aplică la cuantumul rezultat în urma recalculării. Aceasta este esența reformei. Este cel mai important proiect de reformă din România în ceea ce privește sistemul de pensii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Eveniment astronomic rar: Un asteroid uriaș, cu o lățime de 4,2 km, vizibil de pe Pământ în acest weekend
Eveniment astronomic rar: Un asteroid uriaș, cu o lățime de 4,2 km, vizibil de pe Pământ în acest weekend În acest weekend, asteroidul uriaș, Alinda, va atinge punctul maxim al strălucirii, creând un eveniment astronomic rar care are loc o dată la un deceniu. Fenonemul poate fi observat cu un binoclu special sau în cadrul […]