Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II
Pensii 2024: Milioane de români vor primi mai mulți bani. Măsura inclusă în PNRR care va crește conturile din Pilonul II
Pilonul II, beneficiează de la începutul lunii martie, de o măsură inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență și reglementată de Uniunea Europeană. Este vorba desre o majorare semificativă a fondurilor în conturile de pensii private, mai exact creșterea este de la 3,75% la 4,75%.
Conform declarațiilor lui Cristian Popa, analist economic și membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României (BNR), contribuția la pensiile private a crescut de la 3,75% la 4,75% din salariul brut lunar. Această ajustare a contribuției a generat un flux substanțial de fonduri către sistemul de pensii private, marcând un record pentru luna martie.
Această majorare nu este doar un impuls financiar temporar, ci și o consolidare a sistemului de pensii private, pe care Cristian Popa îl descrie ca fiind necesar și eficient. „Această binevenită reformă a generat un aflux semnificativ de fonduri în luna martie, stabilind un nou record pentru sistem, și va continua să o facă. În plus, vine să consolideze un sistem privat de pensii necesar, util, ce se maturizează și a livrat rezultate investiționale foarte bune în cei 15 ani de existență”, a declarat Popa.
Citește și: PENSII 2024: Ce penalizări se aplică de la 1 septembrie pentru pensionarea anticipată. Explicații oficiale
Impactul asupra economiei și beneficiarii direcți
Din datele prezentate, valoarea medie a contribuțiilor lunare a crescut semnificativ în martie, atingând suma de 358 RON, cu aproape 50% mai mult față de ianuarie 2023 și de 13 ori mai mult decât la debutul Pilonului II în 2008. Aproximativ 8,1 milioane de români beneficiază acum de aceste pensii private, care suplimentează pensiile publice, contribuind astfel la un viitor financiar mai stabil pentru aceștia.
Performanța investițională a fondurilor de pensii private obligatorii din cadrul Pilonului II a fost de asemenea impresionantă. În 2023, cele șapte fonduri au înregistrat un randament mediu ponderat de 17,94%, cea mai bună performanță anuală înregistrată până acum. Activele nete administrate de aceste fonduri au atins suma record de 126,7 miliarde RON. „De la înființarea sistemului în 2008 până în 2023, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 7,82%, net superior inflației”, adaugă Popa, subliniind astfel eficiența acestui sistem în protejarea și multiplicarea fondurilor de pensii.
Citește și: PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște
Această creștere robustă indică o reducere a dependenței financiare a generațiilor actuale de generațiile viitoare și o diminuare a poverii financiare pentru urmașii lor. Prin continuarea apărării și dezvoltării acestui sistem, beneficiile vor fi resimțite pe termen lung. Astfel, pensiile private devin al doilea cel mai important activ financiar al populației române, după depozitele bancare, reprezentând o acumulare semnificativă de capital pentru România. Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), politica investițională a fondurilor de pensii private este concentrată preponderent pe piața financiară locală, consolidând astfel și sectorul financiar intern.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Calendar fiscal noiembrie 2024: Termenele pentru depunerea la ANAF a declarațiilor TVA și alte obligații fiscale
Calendar fiscal noiembrie 2024: Termenele pentru depunerea la ANAF a declarațiilor TVA și alte obligații fiscale Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat calendarul privind obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru luna noiembrie 2024. Acest calendar include atât termenele de plată, cât și cele de depunere a declarațiilor fiscale către ANAF. Citește și: Contribuabilii riscă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Sport24 de ore ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ