PENSII 2024 | LISTĂ: Veniturile nepermanente luate în considerare la recalcularea pensiilor
PENSII 2024 | LISTĂ: Veniturile nepermanente luate în considerare la recalcularea pensiilor
Pe măsură ce pensionarii din România așteaptă cu interes detalii despre recalcularea pensiilor și eventualele creșteri, Casa Națională de Pensii Publice oferă informații importante despre veniturile nepermanente incluse în acest proces.
Noua Lege a Pensiilor permite valorificarea veniturilor contributive care anterior nu erau incluse în calculul pensiei, precum sporuri nepermanente, prime, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare și acorduri globale, conform prevederilor HG nr. 181/2024.
Pentru perioadele ulterioare lunii aprilie 2001, nu sunt necesare documente justificative suplimentare, deoarece aceste date sunt deja stocate în bazele de date electronice. Pensionarii trebuie să solicite adeverințe de la angajatorii activi pentru sporurile nepermanente, conform formatului specificat în Anexa nr. 6 din Legea 360/2023.
În cazul angajatorilor care nu mai sunt activi, pensionarii trebuie să se adreseze deținătorilor de arhive pentru obținerea adeverințelor necesare. După data de 1 septembrie 2024, adeverințele pot fi în continuare depuse la dosarele de pensii fără o limită de timp specifică, iar drepturile rezultate din aceste documente vor fi acordate cu data de întâi a lunii următoare.
Conform explicațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensionarii care nu au avut venituri nepermanente nu sunt obligați să prezinte adeverințe la Casele de Pensii.
Lista veniturilor nepermanente luate în considerare la recalcularea pensiilor 2024 este următoarea:
– formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale:
– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite:
– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
– al treisprezecelea salariu;
– formele de retribuire pentru „orele suplimentare realizate peste programul normal de lucru
– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecționarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor:
– indemnizaţiile de muncă nenormată;
– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la o locuință din Sântimbru: Au ars mai multe obiecte de mobilier dintr-o cameră
INCENDIU la o locuință din Sântimbru: Au ars mai multe obiecte de mobilier dintr-o cameră Un incendiu a izbucnit duminică la amiază, în jurul orei 13.00, la o locuință din Sântimbru. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU la o locuință din Pâclișa: Acoperișul casei, făcut scrum Detașamanetul de pompieri […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată