Pensii 2024 | Cum pot cetățenii români să încaseze mai multe pensii în același timp
Pensii 2024 | Cum pot cetățenii români să încaseze mai multe pensii în același timp
Sistemul european de pensii comunitare ia în calcul perioadele de activitate din diverse țări din Uniunea Europeană, recunoscând contribuțiile fiecărei perioade de muncă în mod individual.
Românii care au desfășurat activități în mai multe țări au acum oportunitatea de a beneficia de pensii din fiecare dintre aceste locuri. Pentru a obține pensii mai mari, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice fiecărui sistem de pensii național.
Cetățenii români pot beneficia de pensie din mai multe țări dacă îndeplinesc aceste condiții
În unele țări europene, experiența de muncă înseamnă nu doar acumularea de ani necesari pentru obținerea pensiei, ci și aplicarea unor reguli complexe atunci când vine vorba de recalcularea drepturilor de pensie pentru cei care au lucrat în mai multe țări.
Sistemul european de pensii comunitare ține cont de perioadele de activitate din diverse țări ale Uniunii Europene, recunoscând contribuțiile fiecărei perioade de muncă în mod individual. Acest principiu de cumulare a perioadelor de contribuție permite lucrătorilor să beneficieze de drepturile la pensie în funcție de totalul anilor lucrați în toate statele membre.
„Indiferent că este vorba de pensia națională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului”, a susținut Cristina Florea, atașat pentru probleme de muncă și sociale la Ambasada României în Spania, pentru Ziarul Românesc Spania.
De exemplu, chiar dacă în Germania ar fi necesar să lucrezi minim 5 ani pentru a obține pensia, dacă ai lucrat 4 ani în Germania și 32 în România, instituția germană de pensii ar trebui să recunoască contribuțiile tale și să îți ofere drepturile corespunzătoare pentru acei 4 ani de muncă în țara respectivă.
De asemenea, pentru perioadele scurte de contribuție, există reguli speciale care permit transferul contribuțiilor către țara în care s-a lucrat cel mai mult, asigurându-se că niciun an de muncă nu este neglijat în calculul pensiei.
Pensii 2024: Cum se calculează pensia comunitară
Să lucrezi în mai multe țări europene poate afecta modul în care pensia ta este calculată. Luați, de exemplu, un scenariu în care ai muncit 20 de ani în Franța și 10 ani în Spania.
Autoritatea franceză de pensii va calcula suma pentru cei 20 de ani petrecuți în Franța, să zicem 800 de euro, iar apoi va determina o sumă teoretică, cât ai fi primit dacă ai fi lucrat toți cei 30 de ani în Franța, să zicem 1.500
de euro. Prin prorata, adică partea pentru anii lucrați în Franța, vei avea dreptul la 1.000 de euro, calculată astfel: 1.500 de euro x 20 de ani în Franța împărțit la totalul de 30 de ani. Apoi, autoritatea spaniolă va calcula pensia națională pentru anii lucrați în Spania, să zicem 1.200 de euro.
Deoarece ai lucrat mai puțin decât perioada minimă cerută, de 15 ani, prorata pentru anii lucrați în Spania ar fi 400 de euro, calculată astfel: 1.200 de euro x 10 ani în Spania împărțit la totalul de 30 de ani. Astfel, la final, vei primi suma de 1.400 de euro, combinând pensiile prorate din ambele țări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni”
Controale în spitalele din România: Mâncarea servită pacienţilor, în vizorul autorităţilor. Rogobete: ”Unele meniuri reflectă dispreţul faţă de oameni” Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunţat că urmează controale în spitalele din România, începând de săptămâna viitoare, după ce a primit peste 200 de sesizări despre calitatea mâncării servite pacienţilor. Unele meniuri arată impecabil, altele, „din […]