PENSII 2024: Cum îți completezi stagiul de cotizare dacă nu ai anii de contribuție. Puncte esențiale din noua Lege a pensiilor
PENSII 2024: Cum îți completezi stagiul de cotizare dacă nu ai anii de contribuție. Puncte esențiale din noua Lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor permite achiziționarea retroactivă a vechimii în muncă pentru pensie, iar cei care nu au contribuit la sistemul de pensii în anumite perioade pot acum să plătească retroactiv pentru a-și completa stagiul de cotizare, urmând 13 reguli importante detaliate de ANAF.
Noua reglementare vine ca o soluție pentru cei cu stagiul incomplet de cotizare, oferind astfel siguranța unui venit la pensie prin completarea acestor perioade lipsă.
Citește și: PENSII 2024: Pensionarea anticipată fără penalizare pentru locuitorii din localitățile puternic poluate din Alba și alte județe s-ar putea aplica din nou. Propunerea, adoptată tacit
Iată care sunt cele 13 reguli care îți vor răspunde la toate întrebările legate de completarea stagiului de cotizare:
1. Cine poate achiziționa vechime pentru pensie?
Potrivit legii, doar persoanele care nu sunt pensionari pot achiziționa vechime pentru perioadele în care nu au contribuit la sistemul public de pensii.
2. Perioadele eligibile pentru acoperire
Acoperirea retroactivă este permisă pentru maxim șase ani de necontribuire, cu condiția ca aceste perioade să fie cuprinse între vârsta de 18 ani și vârsta standard de pensionare.
3. Cei care au lucrat în străinătate pot folosi acest mecanism?
Da, persoanele care au lucrat în străinătate și nu au cotizat în România pot achita retroactiv pentru perioadele de neasigurare.
4. Excepții pentru cei cu cotizații externe
Nu se poate achiziționa vechime pentru perioadele în care s-au plătit contribuții într-o altă țară.
5. Tipul de pensie pentru care se aplică plata retroactivă
Plata retroactivă este valabilă doar pentru pensia la limită de vârstă, conform Legii 360/2023.
6. Procedura de plată retroactivă
Pentru a efectua plata retroactivă, se semnează un contract de asigurare socială cu casa de pensii, în care se stabilește perioada, venitul și cota CAS aplicabilă.
7. Calculul contribuției retroactive
Contribuția este de 25% din salariul minim brut pe economie (3.700 lei), ceea ce echivalează cu 925 de lei pe lună.
8. Plata integrală sau în tranșe
Contribuția poate fi achitată fie integral, fie în tranșe, timp de un an de la semnarea contractului de asigurare.
9. Efectele modificărilor salariale asupra contractului
Modificările ulterioare ale salariului minim sau cotei CAS nu afectează contribuțiile deja stabilite prin contract.
10. Consecințele neachitării integrale a contribuției
În caz de plată parțială, stagiul de cotizare va fi recunoscut doar proporțional cu suma achitată.
11. Posibilitatea de a scădea vârsta de pensionare
Plata retroactivă acoperă doar perioadele anterioare de neasigurare și nu poate influența reducerea vârstei de pensionare.
12. Posibilitatea plății retroactive după vârsta standard de pensionare
Cei care au trecut de vârsta standard de pensionare pot achita retroactiv, dar doar pentru perioadele anterioare împlinirii acestei vârste.
13. Plata retroactivă din străinătate
Plata poate fi realizată prin intermediul unui mandatar și achitată prin virament bancar către contul indicat de casa teritorială de pensii.
Această inițiativă oferă persoanelor cu perioade fără contribuții posibilitatea de a beneficia de o pensie completă, acoperindu-și retroactiv perioadele de neasigurare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]