PENSII 2024: Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în munca
PENSII 2024: Ce tipuri de concedii vor fi luate în calcul la vechimea în munca
Câteva dintre facilitățile oferite de noua legislație a pensiilor au fost dezvăluite de Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii. Conform noilor prevederi, concediile pentru creșterea copilului, fie ele maternale sau paternale, vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie.
„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit stiripesurse.ro.
Citește și: Pensii 2024. Ce pensionari vor pierde bani după recalcularea pensiilor?
În plus, noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative și în ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei. Aceasta va fi redusă cu şase luni pentru fiecare copil. De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi treptat egalizată cu cea a bărbaților până în 2035. Astfel, dacă în prezent vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, până în 2030 aceasta va crește la 63 de ani, iar apoi, până în 2035, va ajunge la 65 de ani.
Majorări pentru pensionari
Noua lege a pensiilor prevede și majorări pentru pensionari, aceștia urmând să se bucure de noi creșteri începând cu anul viitor.
„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.
Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.
„Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu.
Aceste modificări aduc o mai mare certitudine și predictibilitate pentru pensionari, asigurându-le o ajustare anuală a pensiilor în concordanță cu inflația.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor
Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor Administația Fondului pentru Mediu a anunțat că în data de 22 noiembrie 2024 începe programul Rabla pentru tractoare. În primă fază, se vor înscrie firmele de la care fermierii pot achiziționa utilaje noi. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan