PENSII 2024 | Ce se întâmplă dacă ați primit decizia de recalculare pe minus. Anunțul șefului Casei de Pensii
PENSII 2024 | Ce se întâmplă dacă ați primit decizia de recalculare pe minus. Anunțul șefului Casei de Pensii
În urma operațiunii de recalculare a pensiilor, aproape 800.000 de seniori s-au ales cu venituri mai mici. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a anunțat că, în plată, pensiile nu se vor diminua. Acestea vor rămâne la valoarea de dinainte de recalculare.
Citește și: Recalculare pensii 2024: Cum se acordă punctele de stabilitate
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor.
În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024.
Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică.
Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată.
Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, marți, pe pagina de Facebook a PNL.
Ministrul Muncii a anunțat că pensiile nu scad!
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, afirmă că obiectivul principal al reformei pensiilor este acela ca pensionarii care au aceeaşi perioadă, cu aceleaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Ea subliniază că noua lege a pensiilor este una care ”aduce beneficii pentru pensionari”.
”Obiectivul principal al reformei este acela ca, dacă dumneavoastră şi cu mine, dacă fiecare dintre pensionarii care ne urmăresc au muncit la fel şi au contribuit la fel, adică aceeaşi perioadă, cu aceeaşi venituri, să aibă aceeaşi pensie indiferent de momentul când au ieşit la pensie. Acesta este obiectivul principal al reformei, astfel încât toţi pensionarii din sistemul public să beneficieze de dreptate în interiorul sistemului public de pensii, important este că cei mai mulţi vor câştiga şi că nicio pensie nu scade”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, luni seară, la Antena 3.
Ministrul a explicat că sunt situaţii în care, în urma recalculării pensiilor, pensia recalculată ar fi mai mică decât cea aflată în plată în prezent, reamintind că nicio pensie nu scade, ci în astfel de cazuri rămâne valabilă pensia aflată în plată.
”Legea 360 este o lege bună pentru pensionarii din România, aduce beneficii pentru pensionari, aduce echitate pentru pensionari, aduce un mecanism de creştere sustenabilă a pensiilor indiferent de deciziile ad-hoc ale factorilor politici”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.
Întrucât legea este aferentă unui jalon din PNRR, timp de cinci ani prevederile actului normativ nu vor fi modificate.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată