Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

PENSII 2024 | Ce se întâmplă cu vechimea în muncă a românilor care au muncit în străinătate, după modificările din noua lege a pensiilor

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

PENSII 2024 | Ce se întâmplă cu vechimea în muncă a românilor care au muncit în străinătate, după modificările din noua lege a pensiilor

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Noua lege a pensiilor le permite românilor să își cumpere vechime în muncă pentru perioadele în care nu au contribuit la sistemul public de pensii. Această opțiune însă, nu este valabilă pentru cei care au lucrat în străinătate.

Citește și: Pilonul II de PENSII 2024: Cum și când pot fi retrase fondurile acumulate și ce documente sunt necesare

Românii care au lucrat în afara țării nu-și pot cumpăra vechime la pensie pentru perioadele respective. Cai care au lucrat în state membre UE sau alte țări cu care România are acorduri în domeniul securității sociale și au realizat stagii de cotizare în alte țări nu pot să-și cumpere vechime în muncă pentru perioadele în care s-au plătit deja contribuții de asigurări sociale.

Românii interesați să acopere perioadele în care nu au contribuit la pensii pot să facă în continuare acest lucru. În primul rând trebuie să încheie un contract de asigurare socială cu casa de pensii. Potrivit noii legi a pensiilor, perioada maximă pentru care se poate plăti retroactiv contribuția la pensii este de șase ani.

În Legea 360/2023 se menționează că “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. În țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale. (…) La stabilirea prestațiilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum și perioadele de asigurare realizate sau recunoscute conform legislației altor țări”.

Legea spune că contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Acesta a crescut de la 3300 de lei la 3700 de lei, de aceea costul achiziționării vechimii în muncă s-a majorat de la 1 iulie 2024 cu 100 de lei.

Românii trebuie să semneze contractele până la 31 decembrie 2024, potrivit prelungirii termenului limită prin Ordonanța de Urgență nr. 70/2023. Suma totală pentru un an de vechime pentru perioada octombrie 2023-septembrie 2024 este de 10.197 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează

Bera Larisa

Publicat

în

Dacia Duster, în finala competiției pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Cu ce modele concurează Dacia Duster s-a calificat în finala competiției Mașina Anului 2025 în Europa, concurând cu alte șase modele pentru acest titlu, selectate dintr-o listă cu nu mai puțin de 42 de candidați. Citește și: Vânzările autovehiculului Dacia Spring s-au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea