Rămâi conectat

Curier Județean

PENSII 2024 | Calendarul recalculării și majorării pensiilor: Termenele cheie și distribuția banilor

Bera Larisa

Publicat

în

PENSII 2024 | Calendarul recalculării și majorării pensiilor: Termenele cheie și distribuția banilor

Între 15 și 31 august, Casa Națională de Pensii va livra deciziile de recalculare a pensiilor. Aceste decizii vor indica dacă pensionarii vor beneficia de creșteri ale pensiilor. Majorările cele mai semnificative vor fi acordate pensionarilor cu stagii mari de cotizare.

Citește și: Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele

În următoarea lună, peste trei milioane de pensionari vor începe să primească pensii majorate. Deciziile vor fi distribuite personal de către poștași; dacă pensionarii nu sunt acasă, aceștia pot ridica deciziile de la oficiile poștale sau de la casele teritoriale de pensii.

Deciziile de recalculare pot fi primite doar de titularii acestora. Ulterior, între 2 și 15 septembrie, pensiile vor fi livrate. Primii care vor beneficia de recalculare sunt cei care primesc pensia prin poștă, iar începând cu 12 septembrie, cardurile pensionarilor care primesc pensiile prin bancă vor fi alimentate.

După recalcularea din septembrie, va urma o „mică recalculare”, care va fi finalizată până în februarie 2025, destinată pensionarilor care înainte de 2001 au avut sporuri, venituri în acord global, ore suplimentare sau alte beneficii extrasalariale.

Pe 1 ianuarie 2025, pensiile vor fi indexate automat în funcție de rata inflației.

Calendarul majorării pensiilor:

– 15-31 august: Livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor
– 2-15 septembrie: Distribuirea pensiilor prin poștă în noul cuantum
– 12 septembrie: Virarea pensiilor pe carduri
– 1 ianuarie 2025: Indexarea pensiilor cu rata inflației
– februarie 2025: Finalizarea celei de-a doua recalculări

Noua lege a pensiilor și formula de calcul

Noua formulă de calcul a pensiilor, introdusă de Legea nr. 360/2023, a generat confuzie printre pensionari, deși pare simplă. Cel mai important factor în recalculare este numărul de ani de muncă.

Legea 360/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023 și se aplică din 1 ianuarie 2024. Prevederile principale au intrat în vigoare la începutul anului, iar cele mai multe vor fi aplicate din septembrie 2024. Conform noii legi, pensiile vor crește cu 13,8% începând cu 1 ianuarie 2024, iar punctul de pensie va fi 2.032 lei.

Pensia se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a legii și nivelul mediu al stagiilor de cotizare conform legislației anterioare. La începutul aplicării legii, VPR este de 81 de lei, și va fi indexat anual cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

Formula pentru calculul pensiei:

Pensia = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) este de 81 de lei.

Numărul total de puncte se calculează astfel:

-Puncte de contributivitate: un punct pentru fiecare an de contribuție.
-Puncte de necontributivitate: 0,25 puncte pentru fiecare an în care nu s-au făcut contribuții (armată, șomaj, facultate).
-Puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

Legea nr. 118/2010 a înlocuit sintagma „pensia socială minimă garantată” cu „indemnizația socială pentru pensionari”, astfel că ambele se referă la același tip de ajutor social.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Peste 1.800 de copii și adolescenți din taberele din Alba informați despre efectele și riscurile consumului de alcool și droguri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 1.800 de copii și adolescenți din taberele din Alba informați despre efectele și riscurile consumului de alcool și droguri În perioada 01-31 iulie a.c., specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Alba, împreună cu specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, au desfășurat o serie de activități de informare și conștientizare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea