Pensii 2022: Cât costă să cumperi șase ani de vechime în muncă și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite
Pensii 2022: Cât costă să cumperi șase ani de vechime în muncă și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite
An de an tot mai mulți români își plătesc vechimea în muncă, fiind deja peste 14.000 de persoane care au dorit să se asigure că pot ieși la pensie fără a pierde bani.
Citește și: Pensii 2022 | Cumulul PENSIEI cu salariul sau alte venituri. În ce condiții pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri
Intră în această categorie în special oameni care au lucrat în străinătate, la negru.
Bradu Negreanu a fost asistent medical și cercetător în România până în 2008, când s-a mutat în străinătate cu familia.
Bradu Negreanu, român stabilit în străinătate: „Am avut 13 ani de contribuții, după aceea am plecat în străinătate, contribui acolo, dar aș dori să am și pensia din România. Mai trebuie doi, dar nu mă mulțumesc cu pensia minimă.”
Citește și: Pensii 2022: Casele de pensii vor fi obligate să informeze angajatorul în privinţa deciziei de pensionare. Legea, promulgată de Iohannis
La fel ca Bradu Negreanu, cei interesați pot plăti contribuții la pensie între o lună și șase ani.
Contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru 6 ani vor achita aproape 46.000 de lei.
Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.
Femeie: „Am dorit să am o cotizaţie un pic mai mare, eu am un contract de colaborare, dar pe lângă contractual de colaborare , am dorit să mai am altceva în plus.”
Mare parte dintre cei care își plătesc anii lipsă sunt români care lucrează în străinătate sau chiar s-au stabilit în ţări ca Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada ori Statele Unite. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000.
Citește și: Pensii 2022. Totul despre pensia de invaliditate: acte, acordare, stabilirea gradului de invaliditate
- Nu are calitatea de pensionar
- Nu a realizat stagiu de cotizare în România sau în state membre UE
- Nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii
Alina Frățică, șef Serviciu și Contribuții Sociale: „Au început să vină foarte mulți din străinătate. Procedura fiind și simplificată pentru că unii dintre ei nu mai aveau acte de identitate și atunci. În momentul acesta se acceptă și pașaportul sau permisul de ședere. Nu trebui să aibă neapărat domiciliul sau reședința în România ca să își încheie un anumit contract de asigurare.”
Citește și: Pensii 2022. Totul despre pensia de invaliditate: acte, acordare, stabilirea gradului de invaliditate
Potrivit datelor de la Casa de Pensii, din anul 2020 și până în prezent, peste 14.300 de români și-au cumpărat vechime în muncă, iar la bugetul statului s-au strâns aproximativ 150 de milioane de lei. Numai la casa de pensii a municipiului București, zilnic vin între 5 și 10 persoane, iar în total au fost încheiate aproape 2.000 de contracte, iar valoarea încasărilor se ridică la suma de aproape 23 de milioane de lei.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie”
Revoluția din 1989 de la Cugir, văzută prin ochii unui copil de 6 ani : „Am înțeles atunci că niciodată nu o să mai fie cum a fost înainte de geroasele zile de 21 și 22 decembrie” Îmi amintesc și acum, după 35 de ani, zilele geroase de decembrie din 1989, când gândul meu de […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 20 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 13 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor