Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2022: Cât costă să cumperi șase ani de vechime în muncă și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2022: Cât costă să cumperi șase ani de vechime în muncă și care sunt condițiile care trebuie îndeplinite

An de an tot mai mulți români își plătesc vechimea în muncă, fiind deja peste 14.000 de persoane care au dorit să se asigure că pot ieși la pensie fără a pierde bani.

Citește și: Pensii 2022 | Cumulul PENSIEI cu salariul sau alte venituri. În ce condiții pensionarii pot cumula pensia cu alte venituri

Intră în această categorie în special oameni care au lucrat în străinătate, la negru.

Bradu Negreanu a fost asistent medical și cercetător în România până în 2008, când s-a mutat în străinătate cu familia.

Bradu Negreanu, român stabilit în străinătate: „Am avut 13 ani de contribuții, după aceea am plecat în străinătate, contribui acolo, dar aș dori să am și pensia din România. Mai trebuie doi, dar nu mă mulțumesc cu pensia minimă.”

Citește și: Pensii 2022: Casele de pensii vor fi obligate să informeze angajatorul în privinţa deciziei de pensionare. Legea, promulgată de Iohannis

La fel ca Bradu Negreanu, cei interesați pot plăti contribuții la pensie între o lună și șase ani.

Contribuțiile sunt la nivelul salariului minim brut pe economie, de 2.550 de lei, ceea ce înseamnă că oamenii dau lunar câte 638 de lei. Pentru 6 ani vor achita aproape 46.000 de lei.

Autoritățile nu au impus însă un plafon maxim, așa ca sunt și persoane care s-au angajat să vireze sume mai mari, în speranța că vor avea o pensie buna.

Femeie: „Am dorit să am o cotizaţie un pic mai mare, eu am un contract de colaborare, dar pe lângă contractual de colaborare , am dorit să mai am altceva în plus.”

Mare parte dintre cei care își plătesc anii lipsă sunt români care lucrează în străinătate sau chiar s-au stabilit în ţări ca Germania, Italia, Marea Britanie, Australia, Canada ori Statele Unite. Cele mai multe solicitări sunt pentru începutul anilor 2000.

Citește și: Pensii 2022. Totul despre pensia de invaliditate: acte, acordare, stabilirea gradului de invaliditate

Condiții pentru contractul de asigurare socială:
  • Nu are calitatea de pensionar
  • Nu a realizat stagiu de cotizare în România sau în state membre UE
  • Nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii

Alina Frățică, șef Serviciu și Contribuții Sociale: „Au început să vină foarte mulți din străinătate. Procedura fiind și simplificată pentru că unii dintre ei nu mai aveau acte de identitate și atunci. În momentul acesta se acceptă și pașaportul sau permisul de ședere. Nu trebui să aibă neapărat domiciliul sau reședința în România ca să își încheie un anumit contract de asigurare.”

Citește și: Pensii 2022. Totul despre pensia de invaliditate: acte, acordare, stabilirea gradului de invaliditate

Potrivit datelor de la Casa de Pensii, din anul 2020 și până în prezent, peste 14.300 de români și-au cumpărat vechime în muncă, iar la bugetul statului s-au strâns aproximativ 150 de milioane de lei. Numai la casa de pensii a municipiului București, zilnic vin între 5 și 10 persoane, iar în total au fost încheiate aproape 2.000 de contracte, iar valoarea încasărilor se ridică la suma de aproape 23 de milioane de lei.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea