Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Pensie anticipată 2024: Noi reguli pentru românii care vor să părăsească mai devreme câmpul muncii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensie anticipată 2024: Noi reguli pentru românii care vor să părăsească mai devreme câmpul muncii

Mulți dintre concetățenii noștri își pun speranțele în pensionarea anticipată, dorind să părăsească cât mai devreme câmpul muncii, cu câteva luni sau chiar ani înainte de termen.

Din păcate, noile prevederi ale Legii Pensiilor aduc cu sine sancțiuni semnificative pentru cei care visează la acest tip de retragere, impactul major fiind reflectat într-o diminuare drastică a cuantumului pensiilor lor.

În prezent, românii au posibilitatea să solicite pensionarea anticipată înainte de atingerea vârstei standard de pensionare în România, cu condiția de a fi realizat stagiul complet de cotizare contributivă sau de a-l depăși cu un anumit număr de ani. Din nefericire pentru aceștia, posibilitatea pensionării anticipate fără penalizări va dispărea în întregime, iar valoarea reală a pensiilor anticipate va fi redusă pentru fiecare lună în avans.

Legea 360/2023 va intra în vigoare începând cu anul 2024, aducând schimbări semnificative. Printre modificările aduse de acest act normativ se numără eliminarea opțiunii pensionării anticipate fără penalizări, lăsând astfel în vigoare doar cea cu penalizări. Până în august 2024, românii mai au posibilitatea de a se pensiona anticipat în conformitate cu vechea legislație.

Începând cu septembrie anul viitor, regulile se vor schimba radical. Persoanele care doresc să obțină pensia anticipată vor putea face acest lucru cu cel mult cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare, atâta timp cât au realizat stagiul complet de cotizare contributivă sau l-au depășit cu până la cinci ani. În prezent, conform Legii 263/2010, condiția era depășirea stagiului complet de cotizare cu cel puțin opt ani.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor. Exemplu de calcul a pensiei

Aceeași lege a pensiilor va stabili că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, cu mențiunea esențială că, în cazul femeilor, aceasta va crește progresiv până la valoarea menționată până în anul 2035.

Cu privire la valoarea pensiilor anticipate conform noii legi a pensiilor, aceasta va fi determinată prin reducerea cuantumului pensiei pentru limita de vârstă, în funcție de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributivă și de numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Un aspect important este că, odată atins pragul de vârstă pentru îndeplinirea condițiilor de pensionare la limita de vârstă, valoarea pensiei va fi recalculată automat prin eliminarea penalizărilor, eventual adăugând eventualele stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate, precum și perioadele acoperite de contracte voluntare pentru cumpărarea de vechime pentru pensie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea