Pelicula lui Cristian Mungiu, R.M.N., filmată și la Rimetea, nominalizată la festivalul de la Cannes
Pelicula lui Cristian Mungiu, R.M.N., filmată și la Rimetea, nominalizată la festivalul de la Cannes
Potrivit unui comunicat de presă al casei de producție Mobra Films, R.M.N., cel mai recent film de lungmetraj al regizorului Cristian Mungiu, a fost selecționat în competiția oficială a festivalului de la Cannes, care va avea loc în perioada 17 – 28 mai.
Filmul spune povestea lui Matthias, care în preajma Crăciunului se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvan, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Matthias încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea îndelung doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică de care se îngrijește Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
Filmul îi are în rolurile principale pe actorii Marin Grigore și Judith State, iar alte roluri sunt interpretate fie de actori profesioniști precum Macrina Bârlădeanu, Orsolya Moldován, András Hatházi sau Deák Zoltán, fie de neprofesioniști.
Imaginea a fost realizată de Tudor Vladimir Panduru (Bacalaureat, Malmkrog), scenografia de către Simona Pădurețu (Bacalaureat, Tata Mută Munții), iar montajul de către Mircea Olteanu (După Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).
Filmul este produs de către Mobra Films și coprodus de către Why Not Productions, Wild Bunch International, France 3 Cinéma și Le Pacte din Franța, Les Films du Fleuve (Belgia), Filmgate Films și Film i Väst (Suedia), cu sprijinul Canal+, France Télévisions, Ciné+, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România și susținut de Eurimages.
Bugetul filmului a fost de circa 2,8 milioane de euro, iar creditul alocat de CNC România, de 3 milioane de lei.
Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din județul Alba, dar și în alte localități din Transilvania, potrivit comunicatului de presă.
În 2007, la prima prezență în selecția oficială a festivalului, filmul 4 luni 3 săptămâni și 2 zile a fost recompensat cu Palme dOr pentru cel mai bun film din competiție, După Dealuri a fost recompensat în 2012 pentru cel mai bun scenariu și pentru cea mai bună interpretare feminină, iar Bacalaureat a fost recompensat pentru cea mai bună regie în 2016.
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Primăria municipiului Alba Iulia vrea să amestece apa cu aerul: Facturi mai mici pentru consumatori
Primăria municipiului Alba Iulia vrea să amestece apa cu aerul: Facturi mai mici pentru consumatori Ca parte a proiectului „Alba Iulia – Planul de Acțiune pentru un Oraș Verde” (PAOV Alba Iulia), susținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Primăria municipiului Alba Iulia are în vedere un program de promovare a aparatelor eficiente din […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ
-
Actualitate3 zile ago
Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?