Rămâi conectat

Politică Administrație

(P)Comunicat de presă: Dialog cu liberalul Mircea Hava despre politică, administrație, bani europeni, mândrie și alegerile europene. „Nu poți fi eurosceptic atunci când copilul, nepotul, fratele sau mama sunt plecați la muncă în străinătate”

Andreea Ștefan

Publicat

în

Mircea Hava este considerat, prin rezultatele sale, unul dintre cei mai buni primari ai României. Cu fonduri europene, a reușit să modernizeze Alba Iulia și faimoasa cetate a orașului și a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții locuitorilor săi. Alba Iulia s-a situat în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România – 300 milioane de euro.

Domnule Mircea Hava, în ultima vreme ne confruntăm în România cu un fel de confuzie generală legată de rolul nostru în UE. Poate este vorba despre euroscepticism. Cum vedeți lucrurile acestea, de ce este importană Europa?

Mircea Hava: N-aș spune euroscepticism. Românii sunt pro-europeni, nu eurosceptici. Nu poți fi eurosceptic atunci când copilul, nepotul, fratele sau mama sunt plecați la muncă în străinătate. Nu poți fi eurosceptic dacă ai fost măcar o dată să îi vizitezi. Poți să pozezi în eurosceptic atunci când ești politician și nu ai reușit să faci proiecte mari pentru bani europeni, atunci când nu te încadrezi din punct de vedere moral în poza cu liderii europeni… Da, atunci poți juca această carte. Nu știu cu cât succes, cu puțin sper.

 Vă referiți la PSD și la liderii acestui partid?

M.H.: Da, mi se pare că în ultima vreme acest partid face un efort demn de o cauză mai bună, să ne îndepărteze de lumea europeană. Mi se pare curios, pentru că nu înțeleg ce vor de fapt. Ce e tot acest bocet național venit pe toate canalele acestui partid?

 Revin cu întrebarea. De ce este importantă Europa?

M.H.: Cetățenii europeni trăiesc în majoritatea lor în țări libere, civilizate, cu standarde de viață ridicate. Tinerii au acces la educație, cercetare, pot face afaceri în condiții de concurență corectă. Europa înseamnă pentru mine mediu curat, transport de calitate, infrastructură, civilizație, toleranță, securitate națională, cultură, locuri de muncă pentru români. Sigur că sunt și multe probleme, dar este până acum cea mai bună construcție politică pe care au realizat-o statele europene. Alternativa la aceste lucruri, pentru noi, se numește România anilor 90. V-o amintiți?

 Sincer, destul de puțin, din cauza vârstei. Vorbeați de o lamentație națională care vine dinspre PSD… la ce vă refereați?

M.H.: La pulverizarea relațiilor cu liderii UE. La o lamentație continuă cu privire la ce ne fac nouă străinii și cât de mândri ar trebui să fim noi în Europa. Asta înseamnă să vorbim ca în anii 90 și nu ca în 2019!

 Și nu trebuie să fim mândri?

M.H.: Când spune PSD că trebuie să fim mândri, e clar că cei de acolo au un complex ca partid în legătură cu toate familiile politice europene, cu liderii europeni… nimeni nu îi mai ia de buni. Ar fi mai corect, ”să fim bățoși”, așa da! Cât de mândri sunt ei cu doamna Dăncilă prim-ministru și cu Liviu Dragnea, un politician de linia a doua, a treia, pe post de jucător al destinelor românilor?

Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră… Este clar că trebuie să fim mândri că suntem români în Europa, dar aș fi sensibil la nuanțe. Trebuie să fim mândri de oamenii noștri care muncesc cinstit și își fac un renume bun în toate țările, de tinerii talentați în diferite domenii și în general trebuie să fim foarte mândri de tot ce punem noi la această construcție.

Care credeți că este, sau ar trebui să fie, rolul nostru, al românilor, în Europa?

M.H.: Noi suntem europeni, nu trebuie să gândim tot timpul în termeni de ”noi și ei”. Facem parte din tradiția europeană, ne comportăm ca atare, românii noștri sunt peste tot în Europa și se adaptează foarte bine. Pe scurt, rolul nostru este să fim europeni.

De ce ar vota cineva lista de candidați a PNL, pe care dumneavoastră ocupați pe locul al II-ea?

M.H.: Pentru că nu se mai poate să rămânem în urmă din cauză că nu reușim să luăm bani europeni, pentru că nu mai avem timp de pierdut cu modul rudimentar în care se conduce acum România, pentru că trebuie să fim pragmatici.

În ceea ce privește faptul că sunt pe locul al doilea pe acestă listă, cred că au contat mult rezultatele mele de la Alba Iulia, unde am arătat că poți fi european în România câștigând și implementând proiecte de 300 de milioane de euro pentru orașul tău. Și nu sunt singurul liberal care a făcut asta. Mai știți candidați pe listele celorlalte partide care să fi făcut ceva concret?

Aș putea să vă mai spun foarte multe alte motive pentru care avem lista cea mai ”votabilă”, dar m-aș opri la un detaliu esențial: noi avem o echipă cu experiență și suntem coerenți în ceea ce vrem să facem, Liviu Dragnea și-a făcut lista pe bază de datorii și recompense față de supuși. Este încă un motiv important pentru ca oamenii să vină la vot.  (E.T)

Publicat la comanda PNL, cod mandatar financiar: 41190007.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Dumitru Deoancă, candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dumitru Deoancă, candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag Într-o atmosferă de unitate, Dumitru Deoancă a fost ales candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag. Acesta a primit sprijinul și încrederea colegilor săi pentru a candida la funcția de primar. Dumitru are o experiență de 8 ani în politica locală și a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea