Rămâi conectat

Politică Administrație

(P)Comunicat de presă: Dialog cu liberalul Mircea Hava despre politică, administrație, bani europeni, mândrie și alegerile europene. „Nu poți fi eurosceptic atunci când copilul, nepotul, fratele sau mama sunt plecați la muncă în străinătate”

Publicat

în

Mircea Hava este considerat, prin rezultatele sale, unul dintre cei mai buni primari ai României. Cu fonduri europene, a reușit să modernizeze Alba Iulia și faimoasa cetate a orașului și a îmbunătățit semnificativ calitatea vieții locuitorilor săi. Alba Iulia s-a situat în topul absorbției de fonduri nerambursabile în rândul municipiilor din România – 300 milioane de euro.

Domnule Mircea Hava, în ultima vreme ne confruntăm în România cu un fel de confuzie generală legată de rolul nostru în UE. Poate este vorba despre euroscepticism. Cum vedeți lucrurile acestea, de ce este importană Europa?

Mircea Hava: N-aș spune euroscepticism. Românii sunt pro-europeni, nu eurosceptici. Nu poți fi eurosceptic atunci când copilul, nepotul, fratele sau mama sunt plecați la muncă în străinătate. Nu poți fi eurosceptic dacă ai fost măcar o dată să îi vizitezi. Poți să pozezi în eurosceptic atunci când ești politician și nu ai reușit să faci proiecte mari pentru bani europeni, atunci când nu te încadrezi din punct de vedere moral în poza cu liderii europeni… Da, atunci poți juca această carte. Nu știu cu cât succes, cu puțin sper.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Vă referiți la PSD și la liderii acestui partid?

M.H.: Da, mi se pare că în ultima vreme acest partid face un efort demn de o cauză mai bună, să ne îndepărteze de lumea europeană. Mi se pare curios, pentru că nu înțeleg ce vor de fapt. Ce e tot acest bocet național venit pe toate canalele acestui partid?

 Revin cu întrebarea. De ce este importantă Europa?

M.H.: Cetățenii europeni trăiesc în majoritatea lor în țări libere, civilizate, cu standarde de viață ridicate. Tinerii au acces la educație, cercetare, pot face afaceri în condiții de concurență corectă. Europa înseamnă pentru mine mediu curat, transport de calitate, infrastructură, civilizație, toleranță, securitate națională, cultură, locuri de muncă pentru români. Sigur că sunt și multe probleme, dar este până acum cea mai bună construcție politică pe care au realizat-o statele europene. Alternativa la aceste lucruri, pentru noi, se numește România anilor 90. V-o amintiți?

 Sincer, destul de puțin, din cauza vârstei. Vorbeați de o lamentație națională care vine dinspre PSD… la ce vă refereați?

M.H.: La pulverizarea relațiilor cu liderii UE. La o lamentație continuă cu privire la ce ne fac nouă străinii și cât de mândri ar trebui să fim noi în Europa. Asta înseamnă să vorbim ca în anii 90 și nu ca în 2019!

 Și nu trebuie să fim mândri?

M.H.: Când spune PSD că trebuie să fim mândri, e clar că cei de acolo au un complex ca partid în legătură cu toate familiile politice europene, cu liderii europeni… nimeni nu îi mai ia de buni. Ar fi mai corect, ”să fim bățoși”, așa da! Cât de mândri sunt ei cu doamna Dăncilă prim-ministru și cu Liviu Dragnea, un politician de linia a doua, a treia, pe post de jucător al destinelor românilor?

Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră… Este clar că trebuie să fim mândri că suntem români în Europa, dar aș fi sensibil la nuanțe. Trebuie să fim mândri de oamenii noștri care muncesc cinstit și își fac un renume bun în toate țările, de tinerii talentați în diferite domenii și în general trebuie să fim foarte mândri de tot ce punem noi la această construcție.

Care credeți că este, sau ar trebui să fie, rolul nostru, al românilor, în Europa?

M.H.: Noi suntem europeni, nu trebuie să gândim tot timpul în termeni de ”noi și ei”. Facem parte din tradiția europeană, ne comportăm ca atare, românii noștri sunt peste tot în Europa și se adaptează foarte bine. Pe scurt, rolul nostru este să fim europeni.

De ce ar vota cineva lista de candidați a PNL, pe care dumneavoastră ocupați pe locul al II-ea?

M.H.: Pentru că nu se mai poate să rămânem în urmă din cauză că nu reușim să luăm bani europeni, pentru că nu mai avem timp de pierdut cu modul rudimentar în care se conduce acum România, pentru că trebuie să fim pragmatici.

În ceea ce privește faptul că sunt pe locul al doilea pe acestă listă, cred că au contat mult rezultatele mele de la Alba Iulia, unde am arătat că poți fi european în România câștigând și implementând proiecte de 300 de milioane de euro pentru orașul tău. Și nu sunt singurul liberal care a făcut asta. Mai știți candidați pe listele celorlalte partide care să fi făcut ceva concret?

Aș putea să vă mai spun foarte multe alte motive pentru care avem lista cea mai ”votabilă”, dar m-aș opri la un detaliu esențial: noi avem o echipă cu experiență și suntem coerenți în ceea ce vrem să facem, Liviu Dragnea și-a făcut lista pe bază de datorii și recompense față de supuși. Este încă un motiv important pentru ca oamenii să vină la vot.  (E.T)

Publicat la comanda PNL, cod mandatar financiar: 41190007.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare