Patru proprietari din blocul „Turturica” au dat în judecată primăria și CL Alba Iulia: Se pregăteşte exproprierea pentru construirea unei parcări
Patru proprietari din blocul „Turturica” au dat în judecată primăria și CL Alba Iulia: Se pregăteşte exproprierea pentru construirea unei parcări
Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost acționați în judecată de către patru proprietari de locuinţe din blocul G2 din Alba Iulia, cunoscut şi sub denumirea de ”Turturica”. Aceștia cer suspendarea executării unei hotărâri prin care s-a aprobat demolarea imobilului în care locuiesc.
Cei patru reclamaţi sunt susţinuţi de ONG-ul Centrul pentru Resurse Juridice, care a realizat după prima evacuare a locatarilor de etnie romă din Turturica, din 2017, o amplă analiză critică în legătură cu demersul administraţiei locale.
Proprietarii solicită suspendarea Hotărârii nr. 320 din 29 iunie 2022 prin care Consiliul Local Alba Iulia a aprobat devizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru demolarea blocului G2 şi construirea unei parcări publice cu două etaje.
Potrivit actului normativ local, investiţia ar urma să coste circa 15,5 milioane de lei. Primul termen al procesului deschis la Tribunalul Alba a fost stabilit pentru 7 septembrie 2022.
Între timp, Primăria Alba Iulia pregăteşte exproprierea celor 26 de proprietari care mai locuiesc în bloc. Sumele individuale pe care ar putea să le primească proprietarii, estimate pe baza rapoartelor de evaluare, sunt între 24.893,57 de lei şi 31.116,96 de lei, respectiv între 5.000 de euro şi 5.500 de euro. Suma totală pentru despăgubirea proprietarilor este de aproape 800.000 de lei, ce va fi acoperită din bugetul local.
Se pregăteşte exproprierea
Potrivit raportului de specialitate, imobilul cuprinde un număr total de 105 unităţi locative, din care un număr de 26 de apartamente se află în proprietatea privată a unor persoane fizice, iar celelalte se regăsesc în proprietatea municipiului Alba Iulia.
„Începând cu luna octombrie 2017 s-au întreprins demersuri în vederea achiziţionării imobilelor, însă proprietarii nu au fost de acord, astfel pentru realizarea obiectivului de investiţii, se impune declanşarea procedurii de expropriere în vederea eliberării imobilului”, se precizează în expunerea de motive a proiectului. Justificarea aplicării legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică constă în faptul că pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălţime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare şi 27 de locuri de parcare exterioare.
În urmă cu aproape 5 ani, în 2017, au fost evacuaţi cu forţa, de jandarmi şi poliţişti locali, 216 de cetăţeni de etnie romă care locuiau în garsoniere închiriate de la primărie. Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au pierdut procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii. CNCD a considerat că ”evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizată, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.
Centrul pentru Resurse Juridice a realizat un studiu complex despre situaţia romilor din blocul Turturica, prin care au atras atenţia ”asupra unei situaţii inacceptabile de evacuare forţată şi segregare rezidenţială prin care grupuri vulnerabile, chiriaşi de locuinţe sociale, sunt puse într-o situaţie de vulnerabilitate extremă”.
”Municipalitatea consideră că o lucrare de «utilitate publică» de tipul parcare rezidenţială este mai importantă decât dreptul oamenilor la locuire, ca şi componentă fundamentală a dreptului la viaţă privată”, au mai susţinut reprezentanţii ONG-ului care susţine demersul juridic al celor patru proprietari din Turturica.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor
Acord de recunoașterea vinovăției încheiat de un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1: 10.000 de euro, mita pe care a vrut să o dea polițiștilor Un șofer mort de beat, care a intrat cu mașina într-un scuar pe autostrada A1 a încheiat un acord de recunoaștere a […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii