Patriarhul Daniel: „Dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată sunt cele mai preţioase daruri”
Patriarhul Daniel: „Dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată sunt cele mai preţioase daruri”
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, spune că dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată sunt „cele mai preţioase” daruri pe care i le oferim lui Hristos nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieţii noastre creştine, el îndemnând la oferirea de daruri copiilor, bolnavilor, bătrânilor, tuturor oamenilor aflaţi în dificultate.
„Ce înseamnă însă acestea (darurile oferite de magi la naşterea lui Iisus Hristos – n.r.) pentru noi, astăzi? Nu cere Hristos Domnul de la noi să aducem aur, ci cere daruri duhovniceşti pe care le poate oferi oricine, oricare dintre credincioşi. Şi anume aurul este acum dreapta credinţă, credinţa curată şi sfântă, credinţa ortodoxă”, a afirmat Patriarhul Daniel, sâmbătă, în predica rostită la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Patriarhul a explicat că tămâia reprezintă, în prezent, „rugăciunea fierbinte”
„Dacă tămâia nu este pusă pe un cărbune incandescent nu miroase, ea numai atunci când se atinge de un cărbune incandescent începe să îşi arate mireasma şi se ridică spre cer. Ea simbolizează rugăciunea fierbinte, nu rugăciunea superficială, ci rugăciunea rostită din tot sufletul, din toată inima şi rugăciunea unită cu lacrimile fierbinţi ale pocăinţei. Acesta este dar mare adus lui Hristos, pentru că El Însuşi spune: ‘Mare bucurie se face în ceruri când un păcătos se întoarce la Dumnezeu. Tămâia rugăciunii fierbinţi, a pocăinţei fierbinţi este mare dar pe care noi îl aducem în orice moment al vieţii noastre Pruncului Iisus”, a subliniat PF Daniel.
El a adăugat că smirna simbolizează „viaţa curată şi faptele bune”, „omorârea patimilor egoiste şi cultivarea virtuţilor, (…) învierea sufletului din moartea pricinuită de păcat”.
„În concluzie, noi oferim lui Hristos, nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieţii noastre creştine, cele mai preţioase daruri şi anume: dreapta credinţă, rugăciunea fierbinte şi viaţa curată unită cu faptele bune. Şi, prin aceasta, suntem şi noi iubiţi de Dumnezeu şi de oameni ca şi Craii, sau Regii, sau Magii de la Răsărit şi devenim vestitori ai tainei mântuirii lumii prin iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu”, a arătat Patriarhul.
Întâistătătorul BOR a îndemnat ca „la darul lui Dumnezeu către noi” să răspundem cu daruri aduse la biserică, dar şi prin daruri oferite copiilor, bolnavilor, bătrânilor, tuturor oamenilor aflaţi în dificultate.
„Să ne rugăm Pruncului Iisus să binecuvânteze toţi copiii, toate familiile, toţii părinţii, pentru că aceasta este prin excelenţă sărbătoarea familiei creştine şi să ne ajute şi pe noi să fim mărturisitori, aducători de daruri duhovniceşti lui Hristos, precum Magii de odinioară”, a mai spus Patriarhul.
La finalul predicii, el i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Cristian sau Cristina
Înaltul ierarh a oficiat slujba Sfintei Liturghii împreună cu părintele Qais, Episcop de Erzurum, delegatul Patriarhiei Antiohiei în ţara noastră şi cu Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul.
Slujba de Crăciun din interiorul Catedralei Patriarhale s-a desfăşurat cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorităţi în contextul pandemiei de COVID-19, numărul de persoane prezente la ceremonie fiind restricţionat la maxim 70 de persoane.
Creştinii ortodocşi, catolici şi protestanţi sărbătoresc la 25 decembrie Naşterea Domnului.
Sursa: g4media.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 34 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor