Pasajul care leagă Bulevardul Transilvaniei de Parcul Unirii va redeveni funcțional după mai bine de 20 de ani. Consilierii din Alba Iulia au votat începerea exproprierii
Pasajul din Cetate, care leagă Bulevardul Transilvaniei de Parcul Unirii, va redeveni funcțional după mai bine de 20 de ani. Consilierii din Alba Iulia au votat, marți, în cadrul ședinței ordinare, începerea procedurilor de expropriere. Restaurantul (salon de biliard) de acolo, ce are o suprafață de 293 metri pătrați, a fost evaluat la 137.710 de euro (fără TVA). Pasajul va fi redat circulației pietonale, astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să aștepte la semafor pentru a trece de pe Bulevardul Transilvaniei în parc sau invers.
Majoritatea consilierilor locali au votat ”pentru”, la proiect de hotărâre ”privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a imobilului Pasaj subteran Bulevardul 1 Decembrie 1918, situat pe amplasamentul obiectivului <Realizare Ansamblul Memorial al Marii Uniri, Alba Iulia 1918 – 2018>”.
”În vederea achiziționării pasajului s-a întocmit, de către evaluator autorizat, raportul de specialitate al proprietății imobiliare prin care se stabilește valoarea de piață estimată la 641.110 lei, respectiv 137.710 euro. Prețul nu conține TVA”, se arată în proiect.
După ce va fi expropriat, se vor reface în totalitate finisajele pasajului, atât cele interioare și exterioare, se propune ca nivelul de iluminare să fie ridicat pentru a spori siguranța și atractivitatea și vor fi create două WC-uri publice, pentru femei și bărbați.
La începutul anului, primarul Mircea Hava a anunțat, în premieră, în cadrul unei conferințe de presă, că pasajul va fi răscumpărat.
”O să răscumpărăm pasajul din Cetate. Dacă nu o să ne înțelegem la preț, vom expropria. Legea ne dă voie, este o cale de acces, ca să deschiem această circulație pe acolo pentru că pe acolo trebuia să fie făcută. Ce s-a întâmplat imediat după 1990 sunt alte lucruri. Vom răscumpăra, există un preț cu care s-a vândut acum 20 de ani, dar nu asta este marea problemă. Vom face o cale de acces, știți că acolo erau grupuri sociale, le vom repara și le facem așa cum trebuie să arate”, afirmase Mircea Hava.
La ora actuală pasajul este proprietate a SC Comimpex Montana SRL Alba Iulia.
Răscumpărarea pasajului face parte din proiectul privind reabilitarea parcului Unirii, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.
Pentru ridicarea Monumentului Unirii şi reamenajarea parcului a fost alocată suma de 18,8 milioane de lei.
Pe lângă acest monument din piatră, de circa 20 de metri înălţime, sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse, va fi realizat şi un pod, care a primit numele de ”Podul Marii Uniri”.
Podul va fi construit din metal, partea de promenadă din lemn, iar balustradele acestuia vor fi din sticlă.
Primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.
În anii 1990, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, care a fost reluat în 2008. În cadrul acestuia a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei.
La câteva sute de metri de locul în care va fi ridicat monumentul se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii