Rămâi conectat

Ştirea zilei

Partidul a reuşit să se reunifice sub conducerea lui Victor Ciorbea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 18 iunie 2011, la Palatul Parlamentului din Bucureşti (celebra Casă a Poporului construită de Ceauşescu şi recunoscută drept cea mai mare clădire administrativă din lume), în aripa rezervată Camerei Deputaţilor, a avut loc Congresul Extraordinar al PNŢCD. Această manifestare este rodul eforturilor unificatoare pe care le depune fostul premier Victor Ciorbea de 6 luni de zile încoace, străbătând ţara în lung şi în lat, şi purtând discuţii şi negocieri cu toţi preşedinţii de filiale şi de facţiuni creştin-democrate din ţară, ba chiar şi cu lideri ai altor formaţiuni şi structuri civice, sindicale, revoluţionare, monarhiste etc. Liderul ţărănist a fost creditat în această acţiune a sa de către seniorii partidului, în frunte cu preşedintele de onoare Ion Diaconescu şi cu surorile Rodica şi Flavia Coposu. Acţiunea sa pare a se fi încununat cu succes, deoarece sâmbătă, la Bucureşti, au fost prezenţi delegaţi din 41 de filiale PNŢCD, dintre cele 45 câte se află în întreaga ţară. Astfel, în sala care a găzduit congresul au fost prezenţi 650 de delegaţi din ţară şi aproximativ 400 de invitaţi. Din judeţul Alba a participat o delegaţie de 40 de fruntaşi ţărănişti: preşedintele organizaţiei judeţene Iuliu Hada, fostul preşedinte Alin Popa, preşedintele oganizaţiei municipale Alba Iulia, dr. Radu Vieru, vicepreşedintele acesteia Mircea Trifu, preşedintele organizaţiei de tineret Samuel Cosma şi tatăl său Alexandru, unul dintre cei mai vechi şi mai îndârjiţi membri ai biroului municipal de conducere, precum şi delegaţii din Aiud şi Ocna Mureş, în frunte cu primarul Augustin Drăguţ.
PNL invită PNŢCD la o alianţă în perspectiva viitoarelor alegeri
Congresul de sâmbătă s-a desfăşurat bucurându-se de prezenţa excepţională a mentorului şi călăuzitorului partidului, seniorul Ion Diaconescu, cu toată vârsta sa înaintată (93 de ani) şi a surorilor Coposu. Manifestarea a început cu cuvântul invitaţilor, primul dintre aceştia fiind vicepreşedintele PNL, binecunoscutul actor Mircea Diaconu, care l-a scuzat pe preşedintele Crin Antonescu de a nu fi putut participa personal la congres, din motive familiale. Diaconu a înfierat metodele puterii actuale utilizate în exerciţiul electoral, metode care, după aprecierea sa, seamănă foarte mult cu cele ale comuniştilor din 1946, atunci când partidele istorice PNŢ şi PNL au fost eliminate de pe scena politică, liderii lor ajungând în închisori, unde au fost torturaţi şi ucişi. În încheiere, Diaconu a transmis ţărăniştilor invitaţia de a se alătura USL în perspectiva viitoarelor alegeri. Au mai transmis mesaje doamnele Doina Cornea şi Ana Blandiana, şi au luat cuvântul liderii unor organizaţii sindicale, revoluţionare, civice şi monarhiste, precum şi seniorul Ion Diaconescu, care a îndemnat la unitate sub conducerea lui Victor Ciorbea. Neputând fi prezent la congres din motive de sănătate, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu a transmis şi el un video-mesaj, îndemnând în acelaşi sens (Timişul a trimis şi o delegaţie numeroasă la Bucureşti). Însuşi preşedintele în exerciţiu al PNŢCD, Radu Sârbu a îndemnat la unitate sub conducerea lui Victor Ciorbea, el renunţând cu eleganţă la conducerea formaţiunii.
Calea Dreaptă, o nouă construcţie politică de dreapta
Cuvântul aşteptat cu nerăbdare de toată lumea a fost cel al lui Victor Ciorbea, cuvânt care a impresionat profund asistenţa şi a mobilizat-o, vorbitorul fiind adesea întrerupt de ovaţii, participanţii scandând permanent „Unitate!” şi „Victor Ciorbea preşedinte!”. Liderul ţărănist a expus celor de faţă moţiunea sa intitulată Calea Dreaptă, asupra căreia spaţiul nu ne permite să insistăm prea mult. În prezentarea sa, Ciorbea a arătat necesitatea revenirii PNŢCD pe eşicherul politic în locul pe care-l merită, respectiv printre partidele parlamentare, fapt ce nu se poate realiza fără coagularea tuturor forţelor, a făcut un scurt istoric al Mişcării Naţional-Ţărăniste şi a arătat că este necesară o nouă construcţie politică intitulată chiar aşa, Calea Dreaptă, ai cărei piloni fundamentali sunt reprezentaţi de revenirea la Monarhia Constituţională şi de refacerea Societăţii Civile, având la temelie Moralitatea, Dreptatea Socială şi Justiţia. Liderul ţărănist a mai explicat Naţional-Ţărănismul în toate dimensiunile sale: creştin, democrat, monarhic, civic, modern şi având o vocaţie europeană dintotdeauna. În încheiere Ciorbea a expus 10 puncte din programul pe care PNŢCD (unicul PNŢCD din România, pentru că infima minoritate reprezentată de celelalte două facţiuni, ale lui Pavelescu şi Moescu, nu mai poate fi considerată reprezentativă pentru Naţional-Ţărănism) îl propune românilor, azi.
Iuliu Hada, preşedintele PNŢCD Alba este vicepreşedinte al PNŢCD şi membru în CNC şi BNC
După încheierea discursului lui Victor Ciorbea şi a conferinţei de presă, delegaţii au fost chemaţi să voteze moţiunea depusă. După numărarea voturilor rezultatul a fost pozitiv: moţiunea lui Victor Ciorbea, intitulată „Calea Dreaptă”, a primit 616 voturi favorabile, 4 negative şi 30 de buletine de vot (favorabile!) au fost anulate. Astfel, echipa propusă de Victor Ciorbea la conducerea PNŢCD a fost validată de o majoritate covârşitoare a delegaţilor, repezentând 41 dintre cele 45 de filiale ale PNŢCD din ţară. Printre cei ce au primit girul încrederii delegaţilor se află şi preşedintele PNŢCD Alba, domnul Iuliu Hada, care a primit funcţia de vicepreşedinte, precum şi cea de membru în Consiliul Naţional de Coordonare şi al Biroului Naţional Central al PNŢCD.
Congresul s-a încheiat cu alegerea Juriului de Onoare, Disciplină şi Arbitraj, cu un scurt discurs al preşedintelui ales, Victor Ciorbea şi cu adoptarea rezoluţiei congresului.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea