Rămâi conectat

Actualitate

Parlamentul modifică legea privind agresorii: Plângerea retrasă de victimă nu mai oprește automat procesul

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Parlamentul modifică legea privind agresorii: Plângerea retrasă de victimă nu mai oprește automat procesul

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 4 iunie 2025,  un proiect de lege care modifică prevederile legii penale și din legea privind ordinul de protecție astfel încât să crească pedepsele pentru infracțiunile de „lovire sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice”. Noua lege permite procurorilor să continue procesul chiar dacă victima își retrage plângerea.

Citește și: 5 iunie 2025 | Peste 450 de percheziții pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare, la regimul armelor și al faptelor de natură judiciară

Legea a trecut cu 286 de voturi pentru, un vot împotrivă, din partea lui Radu-Mihail Ionescu (neafiliat) și o abținere, din partea Monicăi Ionescu (neafiliată). Camera Deputaților a fost for decizional privind această lege, ceea ce înseamnă că ea merge la promulgare către președintele Nicușor Dan.

În prezent, Codul Penal prevede pentru infracțiunea de „lovire sau alte violențe” pedepse cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Noua lege introdusă are pedepse de la 6 luni la 3 ani. Amenzile vor crește, de asemenea, la o valoare cuprinsă între 60 și 600 lei, de la valoarea inițială care era cuprinsă între 10 și 100 lei.

În cazul în care victima prezintă leziuni ce necesită îngrijiri medicale de până la 90 de zile, noua lege prevede pedepse cu închisoarea între 1 an și 5 ani sau amendă.

Sentința va fi majorată cu o treime și va include și interzicerea unor drepturi dacă:

  • victima este minoră;
  • victima este în îngrijirea făptuitorului;
  • fapta este comisă în public;
  • făptuitorul are o armă sau un obiect periculos.

Dacă victima este membru de familie, acțiunea penală poate fi pornită din oficiu, indiferent de existența sau retragerea plângerii.

„Cea mai importantă schimbare este cea în care victima retrage plângerea. Chiar dacă victima retrage plângerea, asta nu înseamnă că este sfârșitul în care persoana e agresată. Astfel, legea a fost reglementată încât să fie la latitudinea procurorului dacă victima retrage sau nu plângerea”, a declarat fostul parlamentar Alexandru Nazare, unul dintre cei 15 inițiatori, după adoptarea legii.

Adoptarea legii vine în contextul în care, sâmbătă seara, o tânăra de 23 de ani a fost împușcată mortal de către un bărbat în vârstă de 49 de ani.

Mii de oameni au ieșit marți, 3 iunie, în fața Guvernului cu scopul de a cere măsuri suplimentare pentru protejarea femeilor: „Peste tot poliție, nicăieri justiție”, „Indiferența hrănește violența” și „Sute de femei sunt moarte, asta nu este dreptate” – au fost unele dintre mesajele scandate de manifestanți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea