Rămâi conectat

Actualitate

Parlamentul European: Măsuri pentru eliminarea decalajului digital în educație și buget triplat pentru Erasmus. Rezoluția, adoptată de deputați

Ioana Oprean

Publicat

în

Eurodeputații au votat, joi, rezoluția prin care solicită măsuri care să ducă la reducerea decalajelor în învățământ, având în vedere inegalitățile scoase în evidență de criza Covid-19. Parlamentul comunitar consideră prioritară această chestiune. Membrii săi reafirmă, în aceeași rezoluție, că bugetul alocat programului Erasmus+ trebuie triplat, după cum anunță PE într-un comunicat.

Rezoluția, despre care EduPedu.ro a scris inițial aici, a fost adoptată joi cu 593 voturi pentru, 58 împotrivă și 36 abțineri.

Mesajele principale ale eurodeputaților, transmise prin această rezoluție:

Membrii PE regretă „discrepanțele grave” în procesul de învățare în întreaga UE pe durata pandemiei, când 32% dintre elevi nu au avut acces la educație în unele state membre timp de mai multe luni. Ei se tem că acest lucru va reduce nivelul de venituri în viitor pentru o întreagă generație și va avea un impact negativ asupra productivității muncii și a competitivității Uniunii Europene în ansamblu.

Ei spun că eliminarea decalajului digital trebuie să reprezinte o preocupare imediată. Comisia Europeană ar trebui să acorde prioritate investițiilor în conectivitate și echipamente, în special în zonele îndepărtate și rurale, precum și instruirii cadrelor didactice și a formatorilor în ceea ce privește utilizarea noilor tehnologii.

Eurodeputații critică, de asemenea, lipsa de coordonare și de schimb de bune practici în domeniul educației în timpul crizei și afirmă că UE ar trebui să fie mai activă în coordonarea dintre state. Aceștia au propus crearea unei platforme care să faciliteze schimbul de bune practici între statele membre și au solicitat ca „Spațiul european al educației” să fie transformat „dintr-o reprezentare nedefinită, bazată pe principii largi, într-un program de lucru concret”.

Membrii PE critică, în același timp, reducerile financiare aplicate la nivel european în cazul programelor de profil. Comunicatul Parlamentului European îl citează pe Victor Negrescu, europarlamentar român, care a spus la dezbaterea din plen, în numele Comisiei pentru cultură:

„Multe țări sunt încă nepregătite în fața celui de-al doilea val care afectează în prezent Europa. Ar trebui depuse mai multe eforturi pentru a garanta accesul tuturor la educație și formare de calitate, iar în acest sens trebuie să investim în educație. Regretăm profund faptul că Consiliul propune reduceri la programele care sprijină educația și formarea. Reiterăm solicitarea ca bugetul Erasmus+ să fie triplat. Încurajăm statele membre să sporească în mod semnificativ cheltuielile publice pentru educație. Comisia trebuie să acorde prioritate investițiilor în educație în planul de redresare”.

Pe de altă parte, raportorul Sabine Verheyen (Germania) a arătat:

„Salutăm pachetul educațional propus de Comisie la sfârșitul lunii septembrie; cu toate acestea, este doar primul pas. Acum este momentul ca viziunea pentru un Spațiu european al educației și un Plan de acțiune pentru educația digitală revizuit să fie susținute de măsuri concrete și de o finanțare adecvată”.

Sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026

Publicat

în

Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]

Citește mai mult

Actualitate

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | CNPP promite creșterea pensiilor pentru sute de mii de pensionari. De când se va aplica mărirea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | CNPP promite creșterea pensiilor pentru sute de mii de pensionari. De când se va aplica mărirea Un număr de 600.000 de pensionari vor putea beneficia de pensii mai mari, începând cu 1 septembrie 2025. Promisiunea a fost făcută de Nicolae Giugea, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Aproximativ 600.000 de români […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea