Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

Parlamentarii primesc iar pensii speciale: Curtea Constituţională a decis

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Parlamentarii primesc iar pensii speciale: Curtea Constituţională a decis

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor.

Sursele citate de Agerpres au arătat că decizia a fost luată cu 6 voturi ‘pentru’ admitere şi 3 ‘împotrivă’.

Citește și: CCR discută astăzi excepțiile de neconstituționalitate la abrogarea pensiilor speciale. Parlamentari din Alba și alte județe încearcă recuperare pensiilor în instanță

Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale.

Excepţiile de neconstituţionalitate vin de la instanţe din toată ţara, respectiv Tribunalul Arad, Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Sălaj, Suceava, Timiş şi Curtea de Apel Timişoara.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor. S-au înregistrat 357 de voturi ‘pentru’, iar 30 de parlamentari nu au votat, scrie Agerpres. Curtea Constituţională a României a stabilit, joia trecută, că este constituţională sintagma ‘opinie ori apartenenţă politică’ din legea pentru modificarea Codului penal.

Citește și: Complet de la Curtea de Apel Alba Iulia: pensiile speciale ale parlamentarilor, anulate, au caracteristica unor asigurări sociale

Pe 15 martie, deputatul USR Stelian Ion declara că nu este de acord cu introducerea sintagmei ‘opinia şi apartenenţa politică’ în proiectul de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

‘Eu, personal, am fost pentru varianta iniţială a legii, pentru varianta mai largă care fusese constituţională ani de zile şi pentru respectarea deciziei-cadru în care trebuia să introducem şi discriminările generate împotriva persoanelor fizice. (…) Această sintagmă pentru prezent este periculoasă. Este o fereastră care ar putea fi folosită, chiar dacă sintagma se mai regăseşte şi în alte normative şi în Codul penal la nişte circumstanţe agravante. Deci avem sintagma asta preluată, dar incriminarea ca atare, păstrând şi acea sintagmă, mi se pare periculoasă’, spunea Stelian Ion.

El explica, la acel moment, că proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut, în luna martie, când era ministru al Justiţiei, pentru a pune legislaţia în acord cu o decizie-cadru a JAI.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proiect de importanță națională: Va îmbunătăți protecţia şi sprijinul oferite copiilor din România

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Proiect de importanță națională: Va îmbunătăți protecţia şi sprijinul oferite copiilor din România Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi STS dezvoltă un proiect de modernizare a numărului unic naţional 119 destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare şi orice altă formă de violenţă asupra copilului. Citește și: FOTO | Lae Dreghici, ”cascadă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea