Rămâi conectat

Ştirea zilei

Părintele nostru arhiereu Andrei a devenit mitropolit!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cred că toate frăţiile creştineşti din judeţul Alba, şi de aiurea, au concurat, prin rugăciune, la acest succes, respectiv la urcarea părintelui nostru arhiereu Andrei în tronul Mitropoliei Albei, Clujului, Maramureşului şi Crişanei, a cărui întronizare a avut loc azi la Cluj Napoca. Şi dacă unii cred, în neştiinţa lor, că acesta este un tron de mărire, se înşeală. Este un tron de mare responsabilitate! Şi dacă, tot în neştiinţa lor, cred că acest tron a fost dobândit prin influenţe pământene, la fel se înşeală. Ca şi în „economia mântuirii”, „economia avansării” în Biserica lui Hristos depinde numai de curăţenia gândului şi a faptei, de care arhiereul şi părintele nostru a dat dovadă cu prisosinţă. De pe tronul pe care noi, mirenii, ni-l închipuim plin de „beneficii” şi de „putere”, părintele nostru, de azi mitropolit, Andrei, are responsabilitatea dirijării pe calea dreptei credinţe a tuturor enoriaşilor săi. Şi dacă până acum erau doar cei din judeţele Alba şi Mureş, acum lor li se adaugă cei din Cluj, Crişana şi Maramureş, pentru care tot Înalt Prea Sfinţia Sa va fi chemat să dea seamă, la judecata din veac, despre cum a păstorit turmele, sau despre cum a înmulţit talantul. Sutele de mii de credincioşi pentru care arhiereul şi părintele nostru ţinea post şi se ruga până acum, sunt înmulţiţi prin această întronizare, prin urmare crucea pe care ÎPS Andrei o are de dus de acum este mai grea şi mai mare. Iar noi trebuie să punem umărul credinţei alături de el…
Dar la un astfel de moment nu despre responsabilitatea arhiereului trebuie să vorbim, ci despre faptul că ea, iată, se dobândeşte, în chip minunat, chiar de Buna-Vestire! Când se reaminteşte oamenilor că Fecioara Maria a primit vestea venirii Fiului lui Dumnezeu în lumea oamenilor. Când însuşi îngerul Domnului se pleacă în faţa Mariei, pentru a-i vesti bucuria (şi responsabilitatea!) de a naşte pe Fiul lui Dumnezeu. E şi aceasta, întronizarea lumească, o naştere. Este „naşterea” ÎPS Andrei, ca mitropolit, spre bucuria şi mântuirea poporului din mitropolia pe care va s-o păstorească, cu înţelepciune şi iubire. Înţelepciune şi iubire pe care noi, cei din Alba, le-am simţit de-a lungul timpului ca pe nişte daruri sfinţite…
Iar acum despre cele lumeşti, despre cele vizibile, respectiv despre desfăşurarea ritualului întronizării. La acesta au participat câteva mii de credincioşi. Au participat la această înălţare a ÎPS Andrei în tronul mitropoliei, un mare sobor de preoţi, avându-l în frunte pe Preafericitul Patriarh Daniel. Printre aceştia i-am recunoscut pe câţiva dintre fraţii iubiţi întru Hristos, ai ÎPS Sale Andrei, de la Alba Iulia: părintele profesor Emil Jurcan, părintele consilier Remus Onişor, părintele Sabin Vodă şi alţii. De asemenea, i-au fost alături oficialii din judeţul Alba: preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, prefectul Ştefan Bardan, primarul Alba Iuliei Mircea Hava, chestorul Nicolae Căbulea, şeful IPJ Alba etc. Ca un semn că sufletele noastre, ale albaiulienilor, rămân supuse şi credincioase celui ce este ÎPS Andrei, acum şi în veac. Şi că oriunde ar fi, tot „al nostru” rămâne… Au mai participat în calitate oficială premierul Emil Boc, precum şi alte oficialităţi din partea primăriei şi prefecturii. Lor li s-a alăturat prof.univ.dr. Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş Bolyai”, din Cluj Napoca şi, în mod excepţional, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj şi Gherla. (I.H.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO: Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schitul Izvorul Poşaga, popas de rugăciune, într-un loc deosebit de pitoresc din judeţul Alba Construit într-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Poşaga este situat în comuna Poşaga, judeţul Alba, 43 km SV de Turda şi 50 km E de Câmpeni. În apropiere, curge pârăul „Valea Poşagăi” precum şi izvorul datorită căruia schitul este cunoscut, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea