Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parcul Custozza

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cetatea Alba Iulia are o ambianţă unicat creată de un echilibru mineral-vegetal caracteristic, în care vegetalul este foarte prezent, cu zone verzi întinse şi materiale locale care crează o ambianţă unică (chiar la nivel european). Arborii sunt bătrâni, uriaşi, zonele verzi cochete. Această ambianţă este ca o adevărată oază de linişte în comparaţie cu centrul de jos sau alte centre urbane, cu pavele, betoane şi spaţii verzi „aseptizate”. Cetatea are această ambianţă intimă, care trebuie prezervată, în care vegetaţia are un rol predominant. Clădirile somptuoase sunt legate de această ambianţă „naturală”, „bătrână”, chiar un pic prăfuită dar autentică.
Funcţiunile din jurul parcului nu vor crea o activitate atât de intensă care să „ceară” distrugerea parcului existent….Dorim o piaţă de pavele goală? Chiar dacă unele activităţi dezvoltate în timp vor crea aici un adevărat centru, nu ar fi posibilă o amenajare mai „naturală”, cu zone de tip nisip stabilizat, zone plantate… o amenajare mai respectuoasă cu ambianţele existente şi cu „patrimoniul” existent (arborii seculari).
O amenajare „mineralizantă” a devenit deja o acţiune clasică care nu mai are „farmec”, chiar împotriva legii referitoare la Spaţii verzi (Legea nr. 24 din 15 ianuarie 2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din zonele urbane)
Prin lege sunt stipulate obligaţiile persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate: a) să asigure integritatea, refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi aflate în proprietatea lor; b) să contribuie, prin crearea de spaţii verzi, la prevenirea alunecărilor de teren, combaterea salinizării şi înmlăştinirii prin lucrări de drenaj şi lucrări de combatere a eroziunii solului pe baza avizelor şi a acordurilor autorităţii centrale pentru protecţia mediului şi gospodărirea apelor; c) să coopereze cu autorităţile teritoriale şi centrale pentru protecţia mediului, cu cele ale autorităţii centrale pentru amenajarea teritoriului şi cu autorităţile administraţiei publice locale la toate lucrările preconizate în spaţiile verzi şi să facă propuneri pentru îmbunătăţirea amenajării acestora; d) să nu diminueze suprafeţele inventariate ca zone verzi.
Mineralizarea acestei suprafeţe înseamnă lucrări de terasamente şi de decapare care vor fi dăunătoare pentru arborii existenţi. 60% din rădăcinile arborilor sunt situate în primii 30-40 cm de sol…deci prelucrarea acestei zone va avea un risc foarte important pentru buna stare a vegetaţiei seculare existente.
Arhitect peisagist Nicolas TRIBOI, Bucureşti,
N.R. Este autorul unui studiu peisagistic pentru fundamentarea Planului Urbanistic Zonal de Amenajare a Cetăţii Alba Iulia, plan finanţat de Ministerul Lucrărilor Publice, Amenajării Teritoriului şi Urbanismului în anul 2003


Secțiune Știri sub articolul principal

 Festival de Romania 2024

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO| Drapelul național, arborat înainte de 1 Decembrie 2024, pe catargul din Piața Tricolorului, la Alba Iulia: Ceremonie solemnă dedicată Zilei Naționale 

Bera Larisa

Publicat

în

Drapelul național, arborat înainte de 1 Decembrie 2024, pe catargul din Piața Tricolorului, la Alba Iulia: Ceremonie solemnă dedicată Zilei Naționale În cadrul unui eveniment solemn dedicat Zilei Naționale a României, drapelul naţional, simbol al luptei poporului român pentru libertate, a fost arborat sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Alba Iulia. Ceremonia de arborare pe catarg […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea