Parcarea neregulamentară pe spațiul public: Ridicarea mașinii și aplicarea unei amenzi pot avea loc cumulativ
Cei care își parchează mașina neregulamentar pe spațiul public riscă, de luna trecută, să le fie ridicată mașina. Este important de precizat că, pe lângă ridicarea mașinii, cei vizați pot să fie și amendați. În final, ei vor avea de achitat atât amenda, cât și costurile pe care le au de suportat pentru recuperarea mașinii.
De la finalul lunii noiembrie, autoritățile pot să ridice și mașinile parcate neregulamentar pe domeniul public (de exemplu, din parcuri, de pe trotuar sau chiar de pe parcările rezidențiale), la fel cum era, deja, cazul cu mașini parcate ilegal pe drumurile publice.
În asemenea situații, cei cărora le sunt ridicate mașinile de pe trotuar, de exemplu, sunt nevoiți să achite un tarif, pentru a le recupera (tarifele urmează a fi stabilite, însă ele vor include costurile pentru operațiunea de ridicare, de transport și de depozitare a mașinilor).
S-ar putea, însă, ca cel care a parcat ilegal și i s-a ridicat mașina să ajungă să plătească pentru acest lucru mai mulți bani decât cei pentru recuperarea vehiculului – pentru că, pe lângă ridicarea mașinii, se poate da și amendă.
Tehnic vorbind, ridicarea mașinii e o operațiune administrativă, rolul principal al acesteia fiind să elibereze domeniul public de ceva ce nu ar trebui să se afle acolo. În schimb, amenda e sancțiunea pe care legea o stabilește pentru nerespectarea regulilor.
În ceea ce privește amenda care poate fi dată pentru parcarea pe domeniul public, aceasta este stabilită la nivel local. De exemplu, în Cluj-Napoca, sancțiunea pentru parcarea neregulamentară pe trotuar sau pe un spațiu verde este amenda între 200 și 400 lei. În Pitești, de pildă, minimul este același, însă maximul ajunge până la 500 lei (dacă fapta e comisă de o persoană fizică).
Așadar, cineva care parchează pe domeniul public poate să ajungă să plătească atât costurile administrative care vor fi percepute pentru ridicarea propriu-zisă a mașinii, cât și amenda contravențională, ca sancțiune pentru nerespectarea regulilor.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat
PENSII 2025 | Cum vor fi impozitate pensiile de la 1 septembrie 2025. Sunt vizate atât pensiile de stat, cât și cele provenite din sistemul privat Pentru a ține mai bine sub control cheltuielile statului și să echilibreze bugetul, Guvernul Bolojan a adoptat noi reguli cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2025. Una […]
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]