Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parcarea hanului de la Şibot, sub teroarea infractorilor minori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Unul dintre cele mai vechi şi mai celebre popasuri turistice de pe DN 7, din judeţul Alba, este Hanul Şureanu. De pe vremea lui Ceauşescu în parcarea hanului opreau tirurile şi autocarele de „dincolo”, ba chiar maşinile străine care nu aveau acces în „oraşul închis” Cugir. În consecinţă, locul era propice contrabandei cu săpunuri turceşti, spray-uri nemţeşti sau ceva sex contra mărci germane. Azi, topografia locului nu s-a schimbat prea mult. Au mai apărut ceva localuri în plus, dar parcarea de autocare şi tiruri este la fel de cunoscută. Însă, de ceva ani, locul cu pricina este căpuşat de o nouă formă de involuţie socială: ţigani minori, ba chiar copii foarte mici care, dacă nu cerşesc, fură. Şi nu acţionează de capul lor ci mânaţi de părinţii care ţin de „şase”, colectează prada de la copii şi dispar. Situaţia din zonă a degenerat săptămâna trecută, joi, ziua în amiaza mare, când doi septuagenari au fost bătuţi cu pietre şi tâlhăriţi. Infractorii: o fată de 16 ani şi un băiat de 14. Tâlhăria aceasta este de fapt doar vârful aisbergului. Cei doi minori din Şibot provin dintr-o familie cu 8 copii, ei fiind cei mai mari. Tatăl lor este acum în puşcărie, executând o pedeapsă pentru furt, evident. Cu aşa un mentor, toţi copiii au învăţat să cerşească, să fure sau să lovească. Pe numele acestei famiilii de infractori sunt depuse la Postul de Poliţie Şibot 47 de plângeri penale, majoritatea pentru furt şi distrugere. Mama, rămasă cap de familie, îi ia zilnic pe cei patru puradei şi merg în parcare la han, la cerşit. Jegoşi, îngălaţi şi mirosind a fecale, cei cinci se prezintă zilnic la post, în parcare, pentru a le ura turiştilor ce opresc acolo, în stilul nostru deja cunoscut peste hotare, welcome in Romania.
Dacă treaba cu cerşitul nu este prea productivă într-o zi, trec la acţiune fraţii mai mari. Oriunde văd o uşă deschisă, o cabină de tir neasigurată sau o geantă nesupravegheată, ei acţionează. Şi în zilele foarte, foarte proaste, gaşca se reorientează spre gospodăriile localnicilor. Le-au furat oamenilor din zonă făina şi uleiul din cămară, mâncarea din frigider, electrocasnicele, covoarele din casă, sculele etc. Absolut tot ce se putea mânca sau vinde! Unui om i-au dezgropat şi furat astă primăvară toţi cartofii pe care i-a semănat. De legumele din grădină, ce să mai vorbim! De la vulcanizarea din parcarea hanului au furat tot mereu, inclusiv cauciucuri nou-nouţe. „Auzind că poliţia este pe urmele lor, au început să ardă cauciucurile, pentru a distruge proba furtului. Mi-au transmis că îmi pot recupera restul cauciucurilor numai dacă nu le fac plângere penală la poliţie”, spune proprietarul vulcanizării. Până anul trecut, în casa situată la intersecţia DN 7 cu drumul ce duce la Cugir, locuia o femeie de 81 de ani. Fiica acesteia ne-a povestit despre teroarea în care trăia mama sa octogenară, veşnic sub ameninţarea acestor hoţi. „Şi pe mama mea o loveau cu pietre, dacă avea curajul să se opună furturilor, aşa că cei doi tâlhăriţi săptămâna trecută nu au fost primii bătuţi cu pietre de cei doi tineri”, spune proprietara casei. Duminică, 10 august, la nici trei zile de la comiterea tâlhăriei (pentru care nu pot plăti deoarece sunt minori) atacatorii au sărit iar gardul unei gospodării din zonă. În momentul în care mama hoţilor, care ţinea de şase, a observat că se reîntoarce proprietarul, a dat alarma şi tinerii s-au retras.
Ne-am interesat cum este posibil ca prădătorii să acţioneze în acea zonă unde mai mereu sunt echipaje de poliţie, rutieră sau de altfel. Simplu. Aşteaptă ca poliţiştii să plece şi abia apoi acţionează. Adică, se completează în mod armonios. Şi pentru încă multă vreme de acum înainte. Situaţia persistă probabil pentru că toţi copiii sunt nejustiţiabili (şi acţionează la instigarea mamei lor), pentru că sistemele de ocrotire a minorilor sunt în criză financiară, arestul şi penitenciarele sunt prea pline iar proiectele pompoase de reintegrare socială a romilor dau bine doar în rapoartele pentru Bruxelles, nu şi în parcare la Şibot.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea