Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

Parcarea hanului de la Şibot, sub teroarea infractorilor minori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Unul dintre cele mai vechi şi mai celebre popasuri turistice de pe DN 7, din judeţul Alba, este Hanul Şureanu. De pe vremea lui Ceauşescu în parcarea hanului opreau tirurile şi autocarele de „dincolo”, ba chiar maşinile străine care nu aveau acces în „oraşul închis” Cugir. În consecinţă, locul era propice contrabandei cu săpunuri turceşti, spray-uri nemţeşti sau ceva sex contra mărci germane. Azi, topografia locului nu s-a schimbat prea mult. Au mai apărut ceva localuri în plus, dar parcarea de autocare şi tiruri este la fel de cunoscută. Însă, de ceva ani, locul cu pricina este căpuşat de o nouă formă de involuţie socială: ţigani minori, ba chiar copii foarte mici care, dacă nu cerşesc, fură. Şi nu acţionează de capul lor ci mânaţi de părinţii care ţin de „şase”, colectează prada de la copii şi dispar. Situaţia din zonă a degenerat săptămâna trecută, joi, ziua în amiaza mare, când doi septuagenari au fost bătuţi cu pietre şi tâlhăriţi. Infractorii: o fată de 16 ani şi un băiat de 14. Tâlhăria aceasta este de fapt doar vârful aisbergului. Cei doi minori din Şibot provin dintr-o familie cu 8 copii, ei fiind cei mai mari. Tatăl lor este acum în puşcărie, executând o pedeapsă pentru furt, evident. Cu aşa un mentor, toţi copiii au învăţat să cerşească, să fure sau să lovească. Pe numele acestei famiilii de infractori sunt depuse la Postul de Poliţie Şibot 47 de plângeri penale, majoritatea pentru furt şi distrugere. Mama, rămasă cap de familie, îi ia zilnic pe cei patru puradei şi merg în parcare la han, la cerşit. Jegoşi, îngălaţi şi mirosind a fecale, cei cinci se prezintă zilnic la post, în parcare, pentru a le ura turiştilor ce opresc acolo, în stilul nostru deja cunoscut peste hotare, welcome in Romania.
Dacă treaba cu cerşitul nu este prea productivă într-o zi, trec la acţiune fraţii mai mari. Oriunde văd o uşă deschisă, o cabină de tir neasigurată sau o geantă nesupravegheată, ei acţionează. Şi în zilele foarte, foarte proaste, gaşca se reorientează spre gospodăriile localnicilor. Le-au furat oamenilor din zonă făina şi uleiul din cămară, mâncarea din frigider, electrocasnicele, covoarele din casă, sculele etc. Absolut tot ce se putea mânca sau vinde! Unui om i-au dezgropat şi furat astă primăvară toţi cartofii pe care i-a semănat. De legumele din grădină, ce să mai vorbim! De la vulcanizarea din parcarea hanului au furat tot mereu, inclusiv cauciucuri nou-nouţe. „Auzind că poliţia este pe urmele lor, au început să ardă cauciucurile, pentru a distruge proba furtului. Mi-au transmis că îmi pot recupera restul cauciucurilor numai dacă nu le fac plângere penală la poliţie”, spune proprietarul vulcanizării. Până anul trecut, în casa situată la intersecţia DN 7 cu drumul ce duce la Cugir, locuia o femeie de 81 de ani. Fiica acesteia ne-a povestit despre teroarea în care trăia mama sa octogenară, veşnic sub ameninţarea acestor hoţi. „Şi pe mama mea o loveau cu pietre, dacă avea curajul să se opună furturilor, aşa că cei doi tâlhăriţi săptămâna trecută nu au fost primii bătuţi cu pietre de cei doi tineri”, spune proprietara casei. Duminică, 10 august, la nici trei zile de la comiterea tâlhăriei (pentru care nu pot plăti deoarece sunt minori) atacatorii au sărit iar gardul unei gospodării din zonă. În momentul în care mama hoţilor, care ţinea de şase, a observat că se reîntoarce proprietarul, a dat alarma şi tinerii s-au retras.
Ne-am interesat cum este posibil ca prădătorii să acţioneze în acea zonă unde mai mereu sunt echipaje de poliţie, rutieră sau de altfel. Simplu. Aşteaptă ca poliţiştii să plece şi abia apoi acţionează. Adică, se completează în mod armonios. Şi pentru încă multă vreme de acum înainte. Situaţia persistă probabil pentru că toţi copiii sunt nejustiţiabili (şi acţionează la instigarea mamei lor), pentru că sistemele de ocrotire a minorilor sunt în criză financiară, arestul şi penitenciarele sunt prea pline iar proiectele pompoase de reintegrare socială a romilor dau bine doar în rapoartele pentru Bruxelles, nu şi în parcare la Şibot.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Avertizare METEO: COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe, până miercuri seara. Vijelii, descărcări electrice și grindină

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri, 17 august, o avertizare cod galben instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții vor susține Proba obligatorie a profilului. Calendarul examenului

Miercuri, 17 august, are loc proba obligatorie a profilului în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.

Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.

Elit - Gustul Desăvârșit
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.

La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.

Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.

Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.

Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.

După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.

Cum corectez o greșeală

Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
 • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
 • 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
 • 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
 • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

PROGRAM de vizite la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, în contextul riscului de transmitere Covid: Recomandări pentru aparținători

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este limitat pentru protecția pacienților, având în vedere persistența riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Aparținătorii au obligația să poarte echipament de protecție (mască, halat de vizitator, botoșei) și să respecte, în contextul epidemiologic, următorul

PROGRAM de VIZITĂ:

LUNI – VINERI: 16:00 – 18.00
SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ: 15.00 – 18.00

Elit - Gustul Desăvârșit

Este recomandat ca vizita în spital să nu depășească 15 minute. De asemenea, este posibil ca vizitatorilor să li se solicite să aștepte pentru a se evita supraaglomerarea saloanelor.

Mulțumim aparținătorilor pentru înțelegere! Vă asigurăm că măsurile adoptate sunt, în primul rând, pentru protecția pacienților. De aceea, vă rugăm să respectați toate indicațiile personalului medical cu ocazia vizitei!

Multă sănătate, tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare