Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Parastas pentru cele 24 de persoane fără adăpost din Alba Iulia care au murit în ultimii ani

Bogdan Presecan

Publicat

în

 Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost din Alba Iulia, aflat sub patronajul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă, organizează, vineri, 21 iunie, un parastas în memoria tuturor persoanelor fără adăpost care au fost ocrotite în cadrul aşezământului şi care au decedat în cei peste şase ani de când acesta funcţionează. Slujba parastasului va fi oficiată la sediul aşezământului social de lângă Gara CFR Alba Iulia începând cu ora 12.00.

Potrivit Asociației Filantropia Ortodoxă Alba, “un sobor de preoţi în frunte cu părinte Nicolae Călin Ignat, consilier social – misionar al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, va oficia o slujbă de pomenire a tuturor celor 24 de persoane fără adăpost care au trecut la Domnul în perioada în care erau înregistrate ca beneficiari ai aşezământului social. În majoritatea cazurilor, având în vedere faptul că persoanele respective nu aveau familii sau nu erau acceptate de familiile lor, înmormântarea a fost făcută de către aşezământul social cu sprijinul administraţiei locale din Alba Iulia. La parastas vor participa toţi beneficiarii actuali ai Aşezământului Social pentru Persoanele fără Adăpost din Alba Iulia, urmând ca evenimentul să se încheie cu o masă pregătită special.

În perioada 2007 – 2013 au beneficiat de serviciile aşezământului social peste 1.100 de persoane fără adăpost. În cei peste şase ani de funcţionare a centrului au decedat 24 de persoane fără adăpost care au fost înregistrate ca beneficiari ai centrului din care 22 bărbaţi şi două femei. În prezent sunt înregistrate ca beneficiari ai aşezământului 45 persoane fără adăpost, dintre care 38 bărbaţi şi 7 femei.

Centrul Social de Urgenţă Alba (Aşezământul Social pentru Persoanele fără Adăpost) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale, fără personalitate juridică, aflată în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială de tip pensiune, consiliere socială, suport emoţional, informare, orientare şi integrare socio – profesională, însoţire pentru obţinerea unor documente şi acte de identitate sau stare civilă, asistenţă medicală primară şi îngrijire, ajutor material, asistenţă moral – religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen. Beneficiari ai centrului sunt persoane fără adăpost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au resursele materiale şi financiare necesare asigurării alteia şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii. Centrul are o capacitate de 50 de locuri iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire).

Centrul reprezintă un serviciu social acreditat, cu o infrastructură modernă şi este administrat în parteneriat public – privat. Iniţiativa de înfiinţare a acestui centru este parte a unui proiect finanţat prin programul guvernamental „Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgenţă”. Partenerii acestui proiect sunt Consiliul Local Alba Iulia – Serviciul Public de Asistenţă Socială, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri

Mădălina Opriș

Publicat

în

De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea