Rămâi conectat

Actualitate

„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

„Parada planetelor” 2025: Fenomenul spectaculos în cer, vizibil de pe Pământ. Cum poate fi văzută alinierea a șase planete în ianuarie și șapte în februarie

Un fenomen astronomic spectaculos va putea fi admirat în lunile ianuarie și februarie 2025, o aliniere rară a planetelor, cunoscută sub numele de „parada planetelor”.

Spectacolul „promis” de Marte

Patru planete vor fi ușor vizibile cu ochiul liber: Marte, Jupiter, Saturn și Venus, scrie The Guardian.

Pentru pasionații care dețin un binoclu sau un telescop, spectacolul va fi și mai impresionant, putând observa și planetele îndepărtate Uranus și Neptun.

Venus, cunoscută și ca „steaua dimineții” sau „steaua serii”, va fi una dintre cele mai strălucitoare prezențe pe cerul nopții.

Citește și: Eclipsa de Soare 2025: Fenomen astronomic fascinant, vizibil și pe cerul României în luna martie. Cum se va vedea în țara naostră

Un moment special al acestei alinieri îl reprezintă „conjuncția” dintre Venus și Saturn, când cele două planete vor părea foarte apropiate pe bolta cerească. Cu ajutorul unui telescop, observatorii vor putea distinge chiar și inelele lui Saturn, care vor apărea ca o linie subțire la marginea planetei.

Marte va oferi, de asemenea, un spectacol deosebit în această perioadă. Datorită poziției sale în opoziție față de Soare (Soarele se află în spatele observatorului când privește spre Marte), planeta roșie va fi deosebit de vizibilă și clară.

Pentru cei interesați să observe acest fenomen rar, experții recomandă folosirea unei aplicații de hartă a cerului, care îi poate ajuta să identifice mai ușor pozițiile planetelor pe bolta cerească.

Șase planete – Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun – sunt vizibile în prezent pe cerul nopții. În timpul unei singure nopți de la sfârșitul lunii februarie, lor li se va alătura Mercur, o aliniere rară de șapte planete vizibilă pe cer.

Dar astfel de evenimente nu sunt doar un spectacol pentru observatorii stelelor – ele pot avea, de asemenea, un impact real asupra Sistemului nostru Solar și oferă potențialul de a obține noi perspective asupra locului nostru în cadrul acestuia.

Cele opt planete majore ale sistemului nostru solar orbitează în jurul Soarelui în același plan plat și toate cu viteze diferite.

Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, încheie o orbită – un an pentru planetă – în 88 de zile. Anul Pământului, desigur, este de 365 de zile, în timp ce, la capătul superior, Neptun are nevoie de 60.190 de zile, sau aproximativ 165 de ani pământești, pentru a finaliza o singură revoluție a stelei noastre.

Vitezele diferite ale planetelor înseamnă că, uneori, mai multe dintre ele pot fi aproximativ aliniate de aceeași parte a Soarelui.

De pe Pământ, dacă orbitele se aliniază exact, putem vedea mai multe planete pe cerul nostru de noapte în același timp. În cazuri rare, toate planetele se vor alinia astfel încât toate să apară pe cerul nostru de noapte împreună de-a lungul eclipticii, calea trasată de Soare.

”Parada planetară” de pe 28 februarie 2025

Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt toate suficient de strălucitoare pentru a fi vizibile cu ochiul liber, în timp ce Uranus și Neptun au nevoie de binoclu sau telescop pentru a fi observate.

În ianuarie și februarie, putem asista la acest eveniment. Planetele nu sunt exact aliniate, așa că vor apărea într-un arc pe cer datorită planului lor orbital în Sistemul Solar.

În nopțile senine din ianuarie și februarie, toate planetele, cu excepția lui Mercur, vor fi vizibile – un eveniment numit uneori ”paradă planetară”. Pe 28 februarie, totuși, dacă vremea o permite, toate cele șapte planete vor fi vizibile, un spectacol grozav pentru observatorii de la sol.

„Există ceva special în a privi planetele cu proprii tăi ochi”, spune Jenifer Millard, un comunicator științific și astronom la Fifth Star Labs din Marea Britanie.

„Da, poți să mergi pe Google și să obții o vedere mai spectaculoasă a tuturor acestor planete. Dar când te uiți la aceste obiecte, acestea sunt fotoni care au călătorit milioane sau miliarde de kilometri prin spațiu pentru a-ți lovi retinele”.

Deși este fascinant de observat, au astfel de aliniamente vreun impact aici pe Pământ? Sau ar putea avea un folos pentru a ne îmbunătăți înțelegerea asupra Sistemului nostru Solar și nu numai?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România până la mijlocul lunii februarie 2025: Temperaturi peste normalul perioadei anunțate de ANM

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în România până la mijlocul lunii februarie 2025: Temperaturi peste normalul perioadei anunțate de ANM ANM anunță un final de lună ianuarie și până la jumătatea lunii februarie temperaturi cu mult peste normalul perioadei. De asemenea, va ploua și va ninge mult mai puțin decât de obicei, în special la munte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea