Parada militară de 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, de Ziua Națională: Vor defila sute de militari și tehnica de luptă, elicoptere și aeronave vor survola spațiul aerian. Participă și un detașament al armatei belgiene
Miercuri, 6 noiembrie, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a avut loc o primă rundă de discuții între reprezentanții administrației publice locale, civile și militare, și conducerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca referitoare la organizarea paradei militare de „Ziua Națională a României”, la Alba Iulia.
Potrivit unei variante de lucru care va fi supusă aprobării eșaloanelor superioare, în ciuda zvonurilor că ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă de la Alba Iulia s-ar putea decala cu o zi din cauza alegerilor parlamentare, propunerea este ca aceasta să aibă loc tot pe 1 Decembrie, de la ora 14.00, prin fața „M”-urilor.
Citește și: La Alba Iulia, parada militară de Ziua Națională a României va avea loc pe 1 DECEMBRIE 2024: Când ar putea fi organizate celelalte manifestări
Va exista totuși o mică diferență, în sensul că nu va mai exista și un antrenament în zilele premergătoare paradei, ci doar o repetiție generală în 30 noiembrie, de la ora 14.30. În cele două zile vor fi impuse restricții de circulație de scurtă durată pe B-dul 1 Decembrie și pe câteva străzi adiacente, care vor fi anunțate din timp de către autorități.
Organizatorii își propun ca din blocurile de paradă să facă parte cam aceleași categorii de trupe și tehnică de luptă cum au fost și anii trecuți, dar pe cât posibil militarii să vină din județe învecinate Albei, pentru ca imediat după terminarea ceremoniei să poată pleca acasă, ca să poată participa și la scrutinul parlamentar din 1 decembrie.
Așadar, organizatorii își propun să vedem în total circa 1.000 de militari din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, majoritatea din unități subordonate Diviziei a 4 Infanterie „Gemina”, repartizați în 15 detașamente de defilare pedestră, inclusiv de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Crucea Roșie, Filiala Alba.
În afara elevilor Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și Batalionului 136 Geniu „Apulum”, ne așteptăm să defileze la Alba Iulia „Dragonii Transilvani” ai Batalionului 811 Infanterie Dej și „Șoimii Carpaților” ai Batalionului 812 Infanterie Bistrița, studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, geniștii Batalionului 53 Geniu „Scorilo” Deva, militarii de elită ai Forțelor pentru Operații Speciale (probabil de la Târgu Mureș), dar și efective ale ISU Alba, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș sau Administrației Naționale a Penitenciarelor (de la Aiud?).
Din blocurile de tehnică de luptă sperăm că nu vor lipsi transportoarele blindate, cum ar fi Piranha, complexele de artilerie antiaeriană și terestră Gepard sau aruncătoarele de proiectile reactive LAROM. Ca și anii trecuți, dacă starea vremii va permite, spațiul aerian ar putea fi survolat de avioanele de vânătoare F-16 Fighting Falcon și elicopterele IAR Puma Socat.
Ca noutate, după ce anii trecuți am văzut la Alba Iulia defilând de „Ziua Națională a României” militarii contingentelor francez și polonez, la 1 Decembrie ar putea fi prezent și un detașament al armatei belgiene.
Următoarea întâlnire de lucru pentru pregătirea paradei militare de la Alba Iulia, când vor fi nominalizații comandanții blocurilor de defilare și de tehnică și vor fi stabilite alte detalii organizatorice, se va desfășura pe 22 noiembrie, astfel că informațiile menționate ar putea suferi modificări în perspectiva ceremoniei din 1 Decembrie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]