Rămâi conectat

Curier Județean

Palatul Culturii din Blaj va deveni unul dintre cele mai importante edificii în domeniu, din Alba

Publicat

în

Consiliul Judeţean Alba a adoptat, în şedinţa din 24 ianuarie 2013, proiectul de asociere cu Consiliul Local Blaj în vederea refacerii şi reabilitării Palatului Culturii din Blaj. Investiţia, la care fiecare parte va contribui cu 50 % din fonduri, va costa aproximativ 2 milioane de euro şi va avea ca termen de finalizare anul 2016.  Licitaţia de atribuire a lucrărilor de reabilitare va avea loc în această primăvară, iar autorităţiile speră ca în luna iunie firma câştigătoare să înceapă lucrările de reabilitare a clădirii din Piaţa 1848. La finalul acestora, Palatul Culturii din Blaj va deveni centrul cultural al zonei municipiului Blaj şi unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba.

 Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că edificiul va găzdui parţial chiar şi evenimente culturale de mare însemnătate precum Festivalul Internaţional de Teatru, în scopul de a crea deschidere către evenimente culturale de excepţie şi spre un public care duce lipsă de o astfel de ofertă.

 Noul Palat al Culturii din Blaj va avea, în funcţie de activităţile găzduite, între 50 şi 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncţională şi de o sală flexibilă, iar pereţii interiori vor fi din cărămidă aparentă şi vor fi luminaţi de două luminatoare ce provin din acoperiş. Interiorul edificiului va avea o amprentă contemporană ce va transmite povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani. Acestea sunt cele mai importante componente ale proiectului de reabilitare întocmit de Biroul de Arhitectură Vlad Rusu, câştigătorul concursului de soluţii pentru reabilitarea fostului cinematograf din Blaj.

 “Deşi acest edificiu are o importanţă covârşitoare nu numai pentru oraşul nostru dar şi pentru întreg spaţial  românesc, făcând parte din patrimoniul istoric şi cultural al judeţului Alba, noi nu am fi avut niciodată fondurile necesare scoaterii acestuia din ruină. Parteneriatul dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Alba este garanţia că acest proiect va lăsa generaţiilor viitoare o fărâmă de istorie a acestor meleaguri. Sigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără bună implicare a Cardinalului Greco-catolic Lucian Mureşan care, în înţelepciunea sa, a decis că această clădire trebuie să fie redată comunităţii”, a declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.  

 Arhitectul Vlad Rusu, coordonatorul echipei de arhitecţi care a întocmit proiectul, a făcut o scurtă prezentare a modului în care va arăta interiorul Palatului Culturii, după redeschiderea preconizată pentru anul 2016 :”Noi am păstrat în foarte mare măsură compartimentările care există. Intrarea principală rămâne cea din piaţă. Se va intra într-un hol de primire,  foaierele care există şi în prezent vor fi reabilitate şi se vor păstra în formă actuală, iar sala multifuncţională, sala de spectacole, este gândită de aşa natură încât să funcţioneze atât cu scaune, cât şi fără scaune, în sensul că acest spaţiu va fi, în funcţie de manifestările pe care le va găzdui, foarte flexibil. Scaunele se pot strânge şi se pot depozita într-un loc, astfel încât spaţiul să poată fi disponibil pentru cât mai multe tipuri de evenimente.

 Ca şi amenajări interioare, am încercat să punem amprenta pe o reabilitare contemporană, care să sugereze povestea clădirii, în sensul că am lăsat toţi pereţii existenţi cu cărămidă aparentă. Cărămidă care există acum se va restaura, se va rostui şi toată zidăria se va reabilita.

 În proiectul nostru am propus un nou acoperiş pentru sala de spectacole şi pentru turnul scenei, care în prezent nu au acoperiş, care include două luminatoare pe laturile lungi ale sălii şi care, prin lumina zenitală pe care o aduc în sală, practic vor evidenţia această textură, acest brutalism, al cărămizii aparenţe.

 Vor fi 200 de locuri în sală, în spaţiul parterului şi 50 de locuri la balcon, balconul fiind iarăşi reabilitat.

 Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, noi am propus ca, curtea interioară a acestui edificiu să devină spaţiu public, cu acces liber. Acest spaţiu nu este foarte generos ca dimensiuni, însă poate găzdui o serie de evenimente mai intime, cum ar fi lansări de carte sau mici expoziţii în aer liber, întâlniri culturale ş.a.m.d. în aşa fel încât acest spaţiu să funcţioneze  în cadrul oraşului şi pe perioada în care clădirea este închisă sau în ea nu se desfăşoară activităţi.”

 Palatul Culturii din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea, şi a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcţionat, rând pe rând, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit celebrul cinematograf Nicolae Bălcescu, luat cu asalt de blăjeni la fiecare sfârşit de săptămână, până când, în decembrie 1995, un incendiu a distrus clădirea în proporţie de 40%.

Publicitate

Curier Județean

Avansări în grad la Jandarmeria Alba: 45 de jandarmi și-au câștigat o nouă tresă pe epoleții uniformei

Publicat

în

Avansări în grad la Jandarmeria Alba: 45 de jandarmi și-au câștigat o nouă tresă pe epoleții uniformei

Astăzi, 2 august, 45 de cadre militare, 4 ofițeri și 41 de subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, care au îndeplinit stagiul minim în grad și condițiile prevăzute de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificările și completările ulterioare, au fost avansate în gradul următor.

Activitatea s-a desfășurat începând cu ora 09.30, în prezența domnului Nicolae Albu, Prefect al județului Alba, domnului Ion Dumitrel, Președinte al Consiliului Județean Alba, domnului Pleșa Gabriel, Primar al municipiului Alba Iulia, domnului comisar șef de poliție Dogaru Florin, Inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba și a domnului maior Fogarași Tristan, Împuternicit Prim Adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba.

Electrica Furnizare Discount

Cei avansați au fost felicitați de către conducerea unității și persoanele invitate, care le-au înmânat noile grade și le-au transmis tuturor cele mai frumoase gânduri și îndemnul de a sluji în continuare, cu devotament, patria.

Citește mai mult

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 2 – 6 august 2021

Publicat

în

Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 2 – 6 august 2021

Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba anunţă întreruperile programate pentru perioada 2.08.2021  – 6.08.2021. Motivul acestor întreruperi îl constituie lucrările de întreţinere, revizii, reparaţii efectuate în instalaţiile electrice din zonele respective.

Întreruperile programate sunt afişate şi pe site-ul  www.distributie-energie.ro; Call-Center: 0-800-500-929 (telverde), 0258-929 (taxabil)

 Luni, 02 August 2021

 Marţi, 03 August 2021

 Miercuri, 04 August 2021

Localitatea: Gârboviţa, str. Principalǎ, între orele 8.00-15.00

Joi, 05 August 2021

Vineri, 06 August 2021

Publicitate

Localitatea: Cicǎu, str. Principalǎ, între orele 8.00-15.00

Vă mulţumim pentru înţelegere.

Citește mai mult

Curier Județean

Au intrat în vigoare noile condiții de călătorie în Germania. Cum se face accesul începând cu 1 august

Publicat

în

Au intrat în vigoare noile condiții de călătorie în Germania. Cum se face accesul începând cu 1 august

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că, începând de duminică, au fost modificate condiţiile de călătorie în Germania, astfel că toate persoanele cu vârsta peste 12 ani trebuie să prezinte la intrarea în ţară fie dovada vaccinării împotriva COVID-19, fie dovada trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID-19.

MAE a transmis că, potrivit informaţiilor publicate de autorităţile germane, începând din 1 august, toate persoanele cu vârsta de cel puţin 12 ani trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul Republicii Federale Germania, fie dovada vaccinării împotriva COVID-19, fie dovada trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test COVID-19.

Documentele pot fi prezentate pe hârtie sau în format electronic şi trebuie redactate într-una dintre limbile germană, engleză, franceză, italiană sau spaniolă.

Astfel, dovada vaccinării este acceptată numai dacă schema de vaccinare cu un vaccin omologat la nivelul Uniunii Europene este completă şi au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

Dovada infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 şi, implicit, a vindecării se face în baza unui test de laborator făcut cu cel puţin 28 de zile, dar nu cu mai mult de 6 luni înainte de intrarea pe teritoriul german.

Dovada testării pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se face prin prezentarea rezultatului negativ al unui test tip PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul german sau al unui test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Regulile se aplică indiferent de modalitatea de acces pe teritoriul german (aeriană, terestră, navală).

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: +49 30 21239555, +49 30 21239514 şi +49 30 21239516, Consulatului General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; +49 228 6838244; +49 228 6838254, Consulatului General al României la München: +49 89 553307; +49 89 98106143, Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 şi +49 711 664 86 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Berlin +49 160 157 9938, oficiului consular al României la Bonn +49 173 5757 585, oficiului consular al României la München +49 160 208 7789 şi oficiului consular al României la Stuttgart +49 171 681 3450.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare