Rămâi conectat

Curier Județean

Palatul Culturii din Blaj va deveni unul dintre cele mai importante edificii în domeniu, din Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Consiliul Judeţean Alba a adoptat, în şedinţa din 24 ianuarie 2013, proiectul de asociere cu Consiliul Local Blaj în vederea refacerii şi reabilitării Palatului Culturii din Blaj. Investiţia, la care fiecare parte va contribui cu 50 % din fonduri, va costa aproximativ 2 milioane de euro şi va avea ca termen de finalizare anul 2016.  Licitaţia de atribuire a lucrărilor de reabilitare va avea loc în această primăvară, iar autorităţiile speră ca în luna iunie firma câştigătoare să înceapă lucrările de reabilitare a clădirii din Piaţa 1848. La finalul acestora, Palatul Culturii din Blaj va deveni centrul cultural al zonei municipiului Blaj şi unul dintre cele mai importante edificii culturale din judeţul Alba.

 Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, a declarat că edificiul va găzdui parţial chiar şi evenimente culturale de mare însemnătate precum Festivalul Internaţional de Teatru, în scopul de a crea deschidere către evenimente culturale de excepţie şi spre un public care duce lipsă de o astfel de ofertă.

 Noul Palat al Culturii din Blaj va avea, în funcţie de activităţile găzduite, între 50 şi 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncţională şi de o sală flexibilă, iar pereţii interiori vor fi din cărămidă aparentă şi vor fi luminaţi de două luminatoare ce provin din acoperiş. Interiorul edificiului va avea o amprentă contemporană ce va transmite povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani. Acestea sunt cele mai importante componente ale proiectului de reabilitare întocmit de Biroul de Arhitectură Vlad Rusu, câştigătorul concursului de soluţii pentru reabilitarea fostului cinematograf din Blaj.

 “Deşi acest edificiu are o importanţă covârşitoare nu numai pentru oraşul nostru dar şi pentru întreg spaţial  românesc, făcând parte din patrimoniul istoric şi cultural al judeţului Alba, noi nu am fi avut niciodată fondurile necesare scoaterii acestuia din ruină. Parteneriatul dintre Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Alba este garanţia că acest proiect va lăsa generaţiilor viitoare o fărâmă de istorie a acestor meleaguri. Sigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără bună implicare a Cardinalului Greco-catolic Lucian Mureşan care, în înţelepciunea sa, a decis că această clădire trebuie să fie redată comunităţii”, a declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.  

 Arhitectul Vlad Rusu, coordonatorul echipei de arhitecţi care a întocmit proiectul, a făcut o scurtă prezentare a modului în care va arăta interiorul Palatului Culturii, după redeschiderea preconizată pentru anul 2016 :”Noi am păstrat în foarte mare măsură compartimentările care există. Intrarea principală rămâne cea din piaţă. Se va intra într-un hol de primire,  foaierele care există şi în prezent vor fi reabilitate şi se vor păstra în formă actuală, iar sala multifuncţională, sala de spectacole, este gândită de aşa natură încât să funcţioneze atât cu scaune, cât şi fără scaune, în sensul că acest spaţiu va fi, în funcţie de manifestările pe care le va găzdui, foarte flexibil. Scaunele se pot strânge şi se pot depozita într-un loc, astfel încât spaţiul să poată fi disponibil pentru cât mai multe tipuri de evenimente.

 Ca şi amenajări interioare, am încercat să punem amprenta pe o reabilitare contemporană, care să sugereze povestea clădirii, în sensul că am lăsat toţi pereţii existenţi cu cărămidă aparentă. Cărămidă care există acum se va restaura, se va rostui şi toată zidăria se va reabilita.

 În proiectul nostru am propus un nou acoperiş pentru sala de spectacole şi pentru turnul scenei, care în prezent nu au acoperiş, care include două luminatoare pe laturile lungi ale sălii şi care, prin lumina zenitală pe care o aduc în sală, practic vor evidenţia această textură, acest brutalism, al cărămizii aparenţe.

 Vor fi 200 de locuri în sală, în spaţiul parterului şi 50 de locuri la balcon, balconul fiind iarăşi reabilitat.

 Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, noi am propus ca, curtea interioară a acestui edificiu să devină spaţiu public, cu acces liber. Acest spaţiu nu este foarte generos ca dimensiuni, însă poate găzdui o serie de evenimente mai intime, cum ar fi lansări de carte sau mici expoziţii în aer liber, întâlniri culturale ş.a.m.d. în aşa fel încât acest spaţiu să funcţioneze  în cadrul oraşului şi pe perioada în care clădirea este închisă sau în ea nu se desfăşoară activităţi.”

 Palatul Culturii din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea, şi a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcţionat, rând pe rând, Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit celebrul cinematograf Nicolae Bălcescu, luat cu asalt de blăjeni la fiecare sfârşit de săptămână, până când, în decembrie 1995, un incendiu a distrus clădirea în proporţie de 40%.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

20-21 decembrie 2024 | Amenzi de peste 32.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 48 de ore: Sute de mașini și de persoane verificate prin intermediul aplicației eDAC

Ziarul Unirea

Publicat

în

20-21 decembrie 2024 | Amenzi de peste 32.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 48 de ore: Sute de mașini și de persoane verificate prin intermediul aplicației eDAC În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea