Pacienţii cu exces de greutate și cei subponderali, mai predispuşi să sufere o formă gravă de COVID-19. STUDIU
Studiul, condus de o echipă de oameni de ştiinţa de la Universitatea Oxford, se bazează pe 6,9 milioane de persoane care trăiesc în Marea Britanie şi include datele a 20.000 de pacienţi cu COVID-19 care au fost internaţi, sau care au decedat în primul val al pandemiei, potrivit agerpres.ro.
Rezultatele studiului concluzionează că riscul de a face o formă gravă a bolii creşte la persoanele care au indicele masei corporale (IMC) mai mare de 23 kg/m2, considerat de categorie sănătoasă.
Peste aceste prag, cu fiecare unitate adăugată la IMC, probabilităţile de spitalizare pentru COVID-19 cresc cu 5%, în timp ce riscul de a ajunge la terapie intensivă este mai mare cu 10%.
Studiul susţine şi că persoanele subponderale, care au un IMC de sub 18,5, sunt de asemenea vulnerabile la o formă mai severă de COVID-19.
Autorii studiului semnalează că efectele excesului de greutate la cei care riscă să sufere de complicaţii asociate noului coronavirus nu afectează în egală măsură toate grupurile de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani fiind astfel mai vulnerabili.
În schimb, riscul excesului de greutate după vârsta de 60 de ani are un impact puţin semnificativ, iar la cei cu vârsta peste 80 de ani nu are niciun impact.
Comparând datele privind categoriile etnice, cercetătorii au aflat că persoanele de culoare cu un indice mai mai mare de IMC sunt mai predispuse să sufere o formă mai severă de COVID-19.
Deşi studii prealabile au dovedit că obezitatea poate fi asociată complicaţiilor de COVID-19, cercetarea publicată de revista The Lancet este prima care analizează toate pragurile IMC.
„Aceste descoperiri sugerează că politicile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere”, notează într-un comunicat autoarea principală a studiului, Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]
Ministrul Mediului: AMENZI mai mari pentru oamenii care hrănesc urșii de pe marginea drumurilor. Legislația va fi modificată în acest sens
Ministrul Mediului: AMENZI mai mari pentru oamenii care hrănesc urșii de pe marginea drumurilor. Legislația va fi modificată în acest sens Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, a convocat miercuri, 9 iulie 2025, la sediul ministerului, o şedință în care s-a discutat despre măsurile ce trebuie luate pentru gestionarea mai eficientă asituației urșilor de […]
VIDEO | S-a deschis Drumul Expres Tureni: Albaiulienii vor ajunge mai repede la Cluj-Napoca, pe drumul care leagă Autostrada Transilvania de DN1
S-a deschis Drumul Expres Tureni: Albaiulienii vor ajunge mai repede la Cluj-Napoca, pe drumul care leagă Autostrada Transilvania de DN1 Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor, a anunțat joi, 10 iulie 2025, deschiderea circulației pe drumul expres care leagă, în județul Cluj, DN1 de A3. Sectorul de drum deschis astăzi va contribui semnificativ la fluidizarea […]