Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

(P) Problema igienei într-o țară în care milioane de români nu au apă curentă

Andreea Ștefan

Publicat

în

Conform celor mai recente măsurători, o treime dintre români nu au acces la un sistem de apă curentă și canal. În condițiile în care igiena este foarte importantă în perioada grea prin care trecem, statul român are o reală problemă. Din fericire, se spune că românul este foarte descurcăreț. Dacă sistemul de termoficare este neperformant, acesta alege o centrală termică. Dacă conducta de gaze este la o distanță considerabilă, este bună și o butelie. Iar dacă apa ajunge cu greu în casă, alegerea unui hidrofor este cea mai întâlnită.

Ce este hidroforul?

Un hidrofor este un produs care se ocupă cu pomparea apei din puțuri ceea ce face să avem o sarcină facilă când vine vorba de alimentarea locuințelor cu apă pentru nevoi personale sau chiar pentru irigații. Datorită modului de construcție, un hidrofor va pompă apa necesară fără niciun efort și fără prea mult zgomot. Dacă alegi tipul de hidrofor potrivit, acesta va fi activ pentru o perioadă îndelungată. Achiziția unui hidrofor este o investiție inteligentă, el reușind să-și recupereze rapid banii prin munca depusă fără a mai solicita efort din partea proprietarului.
Acest sistem automatizat va extrage apa direct din fântână și o va redistribui la o presiune constantă. Așadar, un hidrofor se ocupă de două procese distincte – aspirarea apei și refularea ei (distribuirea în rețea către punctele dorite). Procesele sunt asigurate de componentele hidroforului. Dintre acestea se distinge pompa, cea care se ocupă de aspirație. Apa este apoi introdusă în vasul de expansiune al hidroforului care va transmite apa prin țevi către robineți.
Tipuri de hidrofor
Pentru a face o alegere potrivită trebuie să știi că pe piață se găsesc mai multe tipuri de hidrofoare. Acestea sunt diferențiate în funcție de adâncimea de la care fac extragerea apei. Astfel avem trei tipuri de hidrofoare:
• hidrofor cu o pompă de suprafață (se pretează pentru adâncimi de până la 9 metri)
• hidrofor cu pompă cu ejector (utilizabil pentru adâncimi situate între 9 și 25 de metri)
• hidrofor cu pompă submersibilă (pentru adâncimi de peste 25 de metri).
Așadar, în funcție de adâncimea până la sursa de apă, vei putea alege unul dintre aceste tipuri de hidrofoare. Cele mai simple sunt cele de adâncime mică. Pentru adâncimea puțului de până la 25 de metri vei alege un hidrofor cu pompă cu ejector. În acest caz pompa va fi instalată tot la suprafață, însă în apa ce trebuie aspirată se va introduce un ejector. Acest element, cunoscut și sub denumirea de tub Venturi, este conectat la pompă prin două țevi, una de absorbție și una de presiune, care trimite apă înapoi în ejector. Aceasta din urmă are rolul măririi presiunii ceea ce face ca apă să urce cât se poate de rapid.
În ceea ce privește hidrofoarele cu pompă submersibilă pentru adâncimi mari, de peste 25 de metri, vom întâlni modelul în care pompa, după cum îi spune și numele, va fi introdusă în apa care trebuie extrasă. Aceste pompe submersibile pot fi de două tipuri: mono etajate – utilizate în cazul în care avem de extras apă cu impurități, sau multietajate – pentru cazurile în care apa provine din puțuri cu apă potabilă.
Atunci când dorești să montezi un hidrofor pentru a scăpa de corvoada cărării apei în casă, este recomandat să hotărăști dinainte locul în care îl amplasezi. Hidroforul nu va fi niciodată montat la interior, în spațiul de locuit, deoarece zgomotul acestuia te va deranja constant. Nu mai vorbim de faptul că este destul de voluminos și inestetic. Este recomandat să construiești un cămin special în apropierea locului de extracție a apei. Mulți optează pentru a monta hidroforul în beci sau garaj.
Problema apei curente în România nu va dispărea foarte curând, chiar dacă evenimentele curente ne arată cât de limitate sunt opțiunile a aproximativ 6 milioane de cetățeni. Din fericire, hidroforul este un aparat relativ accesibil, care poate satisface nevoile unei familii. Până la scăderea numărului de români neracordați la apă curentă și canal, soluțiile luate pe cont propriu sunt cele mai bune.

sursa foto: emag.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie

Unirea Ziarul

Publicat

în

8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie În fiecare an, la data de 8 iulie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Procopie. Procopie, originar din Cezareea Palestinei, este prăznuit cu respect și devoțiune de credincioșii din întreaga lume ortodoxă. Acest mucenic al lui Hristos a trait pe vremea lui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea