Rămâi conectat

Actualitate

P) Grăbiţi-vă, vin norme aspre de creditare !

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

În luna septembrie a fost publicat pe site-ul BNR un proiect de Regulament privind creditarea persoanelor fizice care va deveni aplicabil, potrivit estimărilor din piaţă, începând cu luna noiembrie a acestui an. Este foarte important ca fiecare cetăţean să fie informat cu privire la aceste noi măsuri de creditare şi astfel să fie capabil să ia o decizie acum şi nu mai târziu. Iată mai jos principalele prevederi, precum şi previziunile sesizabile cu privire la impactul acestora în privinţa calificării clienţilor la credite şi a evoluţiei pieţei creditării.

1. Avans diferenţiat la achiziţia de imobile în funcţie de valuta în care se va contracta creditul:

  • 15% avans minim pt creditele contractate în Ron
  • 30% avans minim pt creditele contractate în Euro
  • 40% avans minim pt creditele contractate în alte valute

Creditele Prima Casa vor avea în continuare un avans de minim 5%, însă vor fi aplicabile noile grade de îndatorare (menţionate la punctul următor) pentru clienţii care vor solicita credite în Euro, ceea ce va diminua suma maximă a creditului.

2. Grade diferite de îndatorare în funcţie de valuta în care va fi contractat creditul. În cazul creditelor contractate în Euro sau în alte valute se va accepta un grad mai mic de îndatorare (cu aprox 30-35%) faţă de creditele contractate în Ron. Acest lucru va conduce la diminuarea sumei maxime eligibile.

3. Creditele de nevoi personale şi nevoi personale cu ipotecă vor fi limitate ca durată la maxim 5 ani. Acest lucru va conduce la o limitare a sumei maxime eligibile.

La contractarea unui credit de nevoi personale în Euro va fi nevoie de constituirea unei garanţii reale (bunuri mobile/imobile) sau personale (girant) care să acopere minim 133% creditul solicitat.  La creditele de nevoi personale contractate în Ron nu va fi nevoie de constituirea unei astfel de garanţii.

4. Se vor putea refinanţa sold la sold creditele contractate anterior, fără limitarea perioadei de creditare menţionate mai sus, însă doar în condiţiile în care clienţii se vor încadra pe noile grade de îndatorare.  Nu se vor mai putea accesa sume suplimentare faţă de creditele refinanţate.

Astfel, începând cu luna noiembrie, cea mai mare parte a creditelor vor fi contractate în RON,  vor scădea sumele maxime la care se vor califica clienţii şi va exista o diminuare semnificativă a numărului de credite de nevoi personale cu ipotecă, datorită reducerii duratei maxime a creditului la 5 ani.

În condiţiile în care mulţi dintre noi suntem deja îndatoraţi la maxim, iar printr-o refinanţare sau consolidare datorii, ne-am reduce considerabil datoria lunară către bănci, acest lucru ar putea fi afectat de noile condiţii în ceea ce priveşte gradul de îndatorare acceptat. Pe viitor gradul de îndatorare este limitat, astfel că nu se mai poate acoperi soldul deja existent din creditele anterioare. Deci, ADIO refinanţare, sume suplimentare! ADIO rate mai mici!

GBC Broker de credite vine în sprijinul dvs şi datorită colaborărilor încheiate cu 18 bănci de pe piaţă şi a relaţiilor excelente stabilite de-a lungul timpului este permanent informat cu privire la costuri, condiţii şi promoţii. Mergem la bancă în locul dumneavoastră şi vă ajutăm să treceţi peste toate problemele generate de comportamentul angajaţilor sau de modul în care vă sunt oferite informaţiile la un ghişeu bancar. Calitatea asistenţei pe care o primiţi face diferenţa.

Andreea Gherman


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea