Orice fraudă la BAC a fost exclusă la Colegiul Militar „Mihai Viteazul”
Deşi Colegiul Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a fost acuzat mai mult sau mai puţin făţiş pentru promovabilitatea de 100 la sută înregistrată la controversata sesiune a examenului de bacalaureat din această vară, preşedintele Comisiei de examinare, şef de lucrări dr. ing. Ioan Groza, de la Universitatea „Poli” Timişoara îi contrazice vehement pe susţinătorii acestei ipoteze. Pentru aceasta, el a oferit o serie de argumente care stabilesc fără echivoc că la acest centru de examen bacalaureatul s-a desfăşurat absolut normal. La centrul de examen de la liceul militar au fost înscrişi 96 de elevi militari, 196 de liceeni de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, 44 de absolvenţi de la Liceul Teoretic Teiuş şi 4 candidaţi de la Şcoala „Sf. Iosif”, în total 340 de candidaţi, din care unul a absentat. În primul rând, elevii au fost repartizaţi pe săli în ordine alfabetică şi în funcţie de disciplina de concurs, dar nu a existat nici măcar o clasă în care să fie doar candidaţii unei singure şcoli. Aşa se explică şi faptul că inclusiv Colegiul Naţional „HCC” a avut 4 elevi respinşi şi Liceul Teoretic Teiuş – 12, iar dacă examenul nu s-ar fi desfăşurat normal, promovabilitatea ar fi fost 100 la sută. Pe lângă camerele de filmare existente în mod obişnuit pe holurile liceului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a montat camere web în fiecare sală de clasă unde s-a desfăşurat examenul de bacalaureat, IŞJ Alba având şi o procedură prin care înregistrările se pot viziona. Astfel, înregistrările video se stochează şi se sigilează, reprezentând documente pe suport video care au valoarea oricăror alte acte şcolare de la bacalaureat. La acestea oricine poate avea acces cu aprobarea Comisiei judeţene de bacalaureat, pentru liceele civile, iar în cazul Colegiului Militar „Mihai Viteazul”, este necesar suplimentar şi acordul Ministerului Apărării Naţionale.
Nu în ultimul rând, preşedintele comisiei, şef de lucrări dr. ing. Ioan Groza, deţine un dispozitiv de depistare a semnalului unei convorbiri telefonice şi a făcut o demonstraţie chiar în faţa noastră, mârturisind că a confiscat câteva telefoane înaintea începerii examenului după ce le-a explicat elevilor riscul la care se expun. Aici au fost depuse 71 de contestaţii, în urma soluţionării cărora numai 2 liceeni au promovat BAC-ul şi, cu toate că unii clevetitori ar fi tentaţi să susţină că aceştia provin de la Colegiul Naţional „HCC”, ei bine, aceştia s-ar înşela, cei doi fiind elevi la Liceul Teoretic Teiuş.
„În opinia mea, bacalaureatul
s-a desfăşurat normal, iar rezultatele sunt normale. Argumentele mele legate de performanţa Colegiului Militar «Mihai Viteazul» sunt legate de selecţia viitorilor elevi şi de studiul individual, dar o surpriză plăcută a oferit şi Liceul Teoretic Teiuş, care s-a comportat relativ bine. Acum, cred că nu ne trebuie reproşuri care nu duc la nimic. Avem nevoie ca instituţiile abilitate să ia măsuri constructive şi, pe cât posibil să elimine din ecuaţie factorul uman, o soluţie ar fi susţinerea examenului de bacalaureat printr-un test grilă, cu ajutorul calculatorului”, a declarat şef de lucrări dr. ing. Ioan Groza.
Pentru performanţa de a obţine procentul de promovabilitate de 100 la sută la examenul de bacalaureat, elevii militari au fost felicitaţi de însuşi ministrul Apărării, Gabriel Oprea. „Vă felicit din toată inima pentru absolvirea liceului şi pentru succesul obţinut la examenul de bacalaureat. Aţi dat dovadă de seriozitate şi aţi onorat învăţământul militar prin muncă şi rezultatele excepţionale pe care le-aţi obţinut. Rezultatul fiecăruia dintre dumneavoastră confirmă că liceele militare se numără printre instituţiile de elită ale învăţământului românesc preuniversitar şi că onoarea şi disciplina ce caracterizează Armata sunt valori sădite în sufletul militarului român încă de pe băncile şcolii”, se arată în mesajul semnat de ministrul Gabriel Oprea.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]