”Ordonanța-trenuleț”: Cât va economisi România, de fapt, după adoptarea ei. Analist economic: ”Ne tăiem creanga de sub picioare”
”Ordonanța-trenuleț”: Cât va economisi România, de fapt, după adoptarea ei. Analist economic: ”Ne tăiem creanga de sub picioare”
Guvernul Ciolacu introduce noi măsuri de austeritate, după înghețarea pensiilor, a alocațiilor pentru copii și a salariilor din aparatul bugetar. Vizate sunt toate firmele și companiile din mediul privat.
Astefel, vor fi eliminate scutirile de taxe pentru angajații din domeniile IT, construcții, agricultură și cei din industria alimentară. Mai mult, va fi reintrodusă celebra „taxă pe stâlp”, iar impozitul pe dividende va crește de la 8 la 10 la sută.
„Ordonanta trenuleţ”, care va fi adoptată astăzi, va creşte impozitul pe dividende de la 8% la 10% de anul viitor. Guvernul va reduce și plafonul pentru microîntreprinderi. De la 500.000 de euro în prezent la 250.000 de euro de anul viitor şi din 2026 la 100.000 de euro.
Citește și: Adrian Negrescu, analist economic: ”Ordonanța trenuleț este, în esență, ordonanța sărăciei. Am ajuns să luăm de la pensionari, copii și nevăzători pentru a acoperi găurile din buget”
Concret, asta înseamnă că firmele care realizează venituri peste acest prag vor fi obligate să plătească impozit pe profit de 16%, în loc de impozitul pe venit de 3% pe care îl achită în prezent.
„Am discutat cu Guvernul despre acest OUG și totuși nu ne-au spus nimic despre aceste măsuri. Și peste câteva ore le-am văzut în ordonanță„, a spus Radu Burnete, vicepreşedinte Confederaţia Patronală Concorida, potrivit Observator.
„Mircointrepreinderile sunt pe cale de dispariție în România. Sunt în momentul de față talpa investițională a țării. Avem aproape 800.000 de microîntrepreinderi, probabil mai mult de jumătate dintre ele e posibil să se închidă în anii viitori din cauza creșterii semnificative a taxelor din ultimii doi ani„, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, arată sursa citată.
În plus, Guvernul va elimina complet o serie de facilități fiscale
În prezent, specialiştii informaticieni, care câștigă un salariu brut de până la 10.000 lei pe lună, sunt scutiți de plata impozitului pe venit de 10%. Iar cei cu salarii mai mari plătesc impozit doar pentru suma care depăseste acest prag.
După noile măsuri fiscale, aceștia dar şi angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor plăti impozitul pe venit fără nicio scutire, dar și contribuția standard de 25% pentru pensii – la fel că orice salariat din România.
„IT-ul și construcțiile sunt două dintre motoarele economiei. Noi dacă tăiem aceste facilități practic le trimitem în zona creșterilor de prețuri și în zona recesiunii. Practic ne tăiem creanga de sub picioare din punct de vedere economic, prin tăierea acestor facilități pentru angajații din IT și construcții, acolo unde și așa avem o criză puternică de forță de muncă„, a spus Adrian Negrescu.
Tot de anul viitor, Guvernul va introduce un nou impozit pe construcțiile speciale
Un model similar cu celebra „taxă pe stâlp” inventată în 2014 de Guvernul Ponta. Concret, din 2025, toate firmele și companiile din România vor plăti un impozit de 1,5% din valoarea construcțiilor speciale.
„Nu înțeleg de unde a apărut taxa asta. Ea este foarte nocivă. Vine pe deasupra taxei pe cifra de afaceri, se aplică acelorași companii foarte mari„, a declarat Radu Burnete.
În ceea ce privește voucherele de vacanță, Guvernul a găsit o soluție de compromis. Angajații din aparatul bugetar vor primi tichete în valoare de 800 de lei, dacă achită o sumă egală hotelurilor sau pensiunilor.
Guvernul speră ca măsurile de austeritate să aducă o economie de cel putin 1% din PIB în 2025.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alina Mungiu-Pippidi cere renunțarea la alegerea Președintelui României prin vot direct: „Ce avem acum e un Caritas”
Alina Mungiu-Pippidi cere renunțarea la alegerea Președintelui României prin vot direct: „Ce avem acum e un Caritas” Alina Mungiu-Pippidi, politolog român, având ca domenii de expertiză politicile publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizarea, propune modificarea Constituției și renunțarea la alegerea directă a președintelui pe modelul Germaniei, în contextul negocierilor pentru candidații la alegerile prezidențiale […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 4 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui