Rămâi conectat

Politică Administrație

Ordonanța prin care au fost desființate posturile vacante din administrația publică este neconstitutională

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

ccrDecizia CCR privind neconstitutionalitatea ordonanței de guvern prin care au fost desființate posturile vacante din administrația publică a intrat astăzi în vigoare

Decizia Curții Constitutionale a Romaniei (CCR) prin care a fost declarata neconstitutionala OUG nr. 77/2013 privind reducerea numarului de posturi vacante din administratia centrala si locala si concedierea a zeci de functionari publici a intrat astazi in vigoare, dupa ce a fost publicata in Monitorul Oficial. Conform Curtii, prin aceasta ordonanta, unele ministere si institutii publice au riscat sa-si piarda capacitatea administrativa si de functionare, deoarece Guvernul le-a desfiintat unele posturi, fara sa mentioneze dupa care criterii se realiza acest lucru.

Prin aceasta ordonanță au fost stabilite unele masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale si numarul de posturi, precum si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor.
Potrivit OUG 77/2013, la data intrarii in vigoare a acesteia institutiile si autoritatile publice vizate au fost obligate sa isi modifice structurile functionale, astfel incat numarul total al functiilor de conducere sa fie de maximum 12% din numarul total al posturilor aprobate.

„Asadar, conditiile impuse constituie veritabile limitari ale competentei atribuite Guvernului, ordonanta de urgenta neputand fi emisa in domeniile mentionate la art.115 alin.(6) din Constitutie din moment ce Guvernul nu are legitimare constitutionala in acest sens. In jurisprudenta sa, Curtea a stabilit ca <<sunt institutii fundamentale ale statului acelea reglementate expres de Constitutie, in mod detaliat ori macar sub aspectul existentei lor, in mod explicit sau doar generic (institutiile cuprinse in Titlul III din Constitutie, precum si autoritatile publice prevazute in alte titluri ale Legii fundamentale)”, se precizează in decizia Curtii.

Curtea a considerat ca sunt institutii fundamentale ale statului, spre exemplu, Curtea de Conturi, CSM, Ministerul Public, consiliile locale, primării si consiliile judetene.

avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava: Noul fond destinat Republicii Moldova, de 100 de milioane de euro, a fost obținut cu sprijinul europarlamentarilor PPE

Lucian Daramus

Publicat

în

Mircea Hava: Noul fond destinat Republicii Moldova, de 100 de milioane de euro, a fost obținut cu sprijinul europarlamentarilor PPE Parlamentul European a aprobat noul fond destinat Republicii Moldova. 100 de milioane de euro, bani obținuți cu sprijinul europarlamentarilor PPE. Susținerea Moldovei pe drumul ei de aderare în structurile europene rămâne o prioritate absolută pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea