Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ORA DE VARĂ 2015. În noaptea de 28 spre 29 martie ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Cum ne AFECTEAZĂ schimbarea orei

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ultimul weekend din martie, mai exact în noaptea din 28 spre 29 martie, România va trece la ORA DE VARĂ. Ceasul se dă înainte, iar ora 03.00 dimineaţa va deveni ora 04.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurta zi din an, având doar 23 de ore. Se spune că această trecere la ora de vară aduce cu ea şi unele schimbări ale bioritmului uman.

Cum ne influenţează această schimbare. Efecte negative provocate de trecerea la ORA DE VARA

Perturbă ceasul biologic

Potrivit cercetătorilor din SUA, organismul uman se adaptează foarte greu la ora de vară, schimbarea perturbând ceasul biologic. Cele mai afectate persoane ar fi matinalii.

Creşte riscul de infarct cu 10%

Se pare că şi riscul de infarct creşte cu 10%, pentru că trecerea la ora de vară ar afecta negativ inima. Asta susţin cercetatorii englezi, într-un studiu publicat în New England Journal of Medicine. Se pare că riscul de infarct miocardic creşte mai ales în săptămâna de după schimbarea orei.

Creşte rata sinuciderilor la bărbaţi

Odată cu trecerea la ora de vară creşte şi rata sinuciderilor în rândul bărbaţilor. Medici din Australia susţin acest lucru. Fenomenul se manifestă timp de mai multe săptămâni după trecerea la ora de vară.

Creşte nivelul de stres şi cauzează tulburări de somn

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii de la Spitalul Barnes Jewish din St. Louis au descoperit o legătură între lipsa de somn şi sănătatea mentală. De aici, cercetările au continuat şi au scos la iveală creşterea nivelului de stres în condiţiile în care pierzi o oră de somn, continuând cu dificultăţile de concentrare şi învăţare cu care ne confruntăm la serviciu/şcoală.

Cine a decis trecerea la ORA DE VARĂ

Ideea realizării unui decalaj orar manual aşa încât societatea să beneficieze de o oră în plus de lumină naturală şi astfel să se economisească curentul electric în case şi în mediul industrial a apărut în 1895 din partea astronomului britanic George Hudson.

Germania a fost prima ţară care a adoptat ORA DE VARA, pe 30 aprilie 1916. Germania a fost urmată de Marea Britanie, Belgia şi Danemarca. În acest moment, 70 de tări din toata lumea au aplicat măsura cu schimbarea orei.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 şi prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea