Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Opt primării din Alba, în pragul falimentului după ce au mărit salariile angajaţilor l Nu mai au nici bani de funcţionare, iar fondurile pentru dezvoltarea comunei sunt doar un vis frumos!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Opt primării din Alba, în pragul falimentului după ce au mărit salariile angajaţilor l Nu mai au nici bani de funcţionare, iar fondurile pentru dezvoltarea comunei sunt doar un vis frumos!

Mai multe primării din județul Alba se află în pragul falimentului din cauza măririi salariilor angajaților, ca urmare a intrării în vigoare a noii legi a salarizării, la 1 iulie 2017. Este vorba în primul rând de primăriile de comună cu puțini locuitori, pe teritoriul cărora nu funcționează aproape nicio investiție privată (deci nu beneficiază de venituri proprii consistente), și care oricum se descurcau greu cu salariile și înainte de măriri.

Chiar și așa, conștienți de dificultățile financiare cu care se confruntă, primarii au procedat la măriri salariale, unii mergând până la maximul prevăzut de lege, fără să se gândească la consecințele pe termen mediu și lung pe care această măsură le poate avea asupra dezvoltării localităților pe care le conduc. Asta în condițiile în care noua lege a salarizării nu impunea automat mărirea salariilor, ci trasa doar limitele minime (1450 de lei) și maxime (salariul viceprimarului). Însă cum să reziști în fața unui astfel de cadou care, din păcate pentru unii, se va dovedi unul otrăvit!

La momentul la care vorbim, cel puțin 8 comune din judeţul Alba se află deja pe minus și așteaptă salvarea de la Centru, și anume o rectificare bugetară prin care conturile să le fie alimentate prin intermediul Consiliului Județean Alba. Este vorba despre comunele Ceru Băcăinți, Rîmeț, Ponor, Mogoș, Scărișoara, Vadu Moților, Ocoliș, Întregalde, care nu numai că au rămas fără bani pentru dezvoltare, dar nu mai au nici pentru funcționare și se află pe minus. Probleme ar putea apărea și la Arieșeni, care la momentul de față mai are 0 lei la buget (măcar nu este pe minus), la Blandiana, dar și în orașele mici, precum Baia de Arieș și Teiuș, care, deși sunt catalogate drept orașe, au o populație mai mică decât comune precum Săsciori sau Ighiu.

Toți așteaptă cu sufletul la gură o rectificare bugetară de la Guvern care, însă, ar rezolva problema doar până la sfârșitul acestui an. ”Nu avem bani de salarii de aici încolo. Dacă nu primim nimic la rectificare până la sfârşitul anului, ne-am dus cu pluta. Nu avem niciun leu pentru salarii, nici pentru facturi, nici pentru nimic (…) Mi se rupe sufletul. Nu ştiu dacă luăm salariul şi nu ştiu dacă aş vrea să încercaţi să trăiţi sentimentul acesta să nu vină banii. Deja suntem în imposibilitate de a plăti”, a declarat Ioan Trif, primarul celei mai mici comune din județul Alba, Ceru Băcăinţi, cu doar 270 de locuitori. Chiar și așa, noua lege a salarizării a fost adoptată și aici, astfel că celor 5 angajați din primărie le-au crescut salariile – de la 1.250 la 1.700, respectiv de la 1.750 la 2.000 de lei.

Primarul Ioan Trif câştigă 4.000 de lei net, însă asta nu-l încântă prea tare, având în vedere că pe luna august nu și-a încasat salariul și nici nu se anunță vremuri prea bune.

În condițiile date, anul viitor se anunță unul extrem de dificil, iar bucuria unor salarii mari poate fi umbrită de neîncasarea lor. Pe de altă parte, primăriile nu vor avea bani pentru investiții, iar aceasta se va întoarce ca un bumerang împotriva primarilor la viitoarele alegeri. Edilii au totuşi la îndemână câteva soluții: prima ar fi angajarea unor echipe externe de specialiști care să-i ajute să acceseze fonduri europene pentru investiții, iar a doua, să reducă numărul de angajați și să creeze un aparat suplu și eficient.

Este de notorietate faptul că nu de puține ori, primăriile sunt înțesate cu cunoștințe, rude sau prieteni apropiați edililor. O altă soluție, de altfel mult discutată și disputată de guvernanți de-a lungul timpului, ar fi reorganizarea teritorială și comasarea comunelor mici, măsură greu de realizat în România din cauza orgoliilor de tot felul. În concluzie, până la găsirea și aplicarea unei măsuri eficiente, cei care vor suferi sunt tot cetățenii de rând.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie 

Unirea Ziarul

Publicat

în

35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie  Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea