Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Opinia unui locuitor din orașul Câmpeni la articolul „Asociația Pro Roșia Montană dezavuează clasarea localității ca monument istoric”

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Deoarece am fost unul dintre – scuzată-mi fie eventuala lipsă de modestie – „principalii” opozanți și organizatori de proteste de aici din Țara Moților, alături de mulți alți moți și alături de atâția alți români din țară și diaspora, ai proiectului dezastruos cu nume ”Roșia Montană”, îmi permit să fac un comentariu ce se dorește a fi o replică la articolul unui O.N.G. care se „bucură” din plin de sprijinul R.M.G.C. și intitulat „Asociația Pro Roșia Montană dezavuează clasarea localității ca monument istoric”, apărut în ziarul Unirea din 28 ianuarie 2016, cât și pe site-ul de internet al ziarului.

dan burzFără să intru în detaliile articolului – care are multe lacune ce demonstrează necunoaștere, neînțelegerea realității, dacă nu cumva rea voință, mult subiectivism și care pe deasupra nesocotește complet voința românilor care au protestat – semnatarul articolului, un domn pe nume Andrei Jurca, președintele Pro Roșia Montană, critică (dezavuează) decizia ministrului actual al culturii, Vlad Alexandrescu, cu privire la declararea Roșiei Montane ca monument istoric de importanță deosebită. Lucru care, din fericire pentru România, implicit pentru români, face imposibilă derularea unui proiect minier, de anvergura și periculozitatea celui propus de RMGC, la Roșia Montană.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Mă adresez așadar tuturor celor care sunt susținători ai înstrăinării resurselor arginto-aurifere de la Roșia Montană, spunându-le că într-o democrație părerile pot fi împărțite numai că, majoritatea decide. În cazul de fată, peste 90% din populația din Apuseni respinge categoric proiectul Roșia Montană, lucru pe care voi îl ignorați, îl nesocotiți, nu îl luați în considerare. Îl resping de asemenea atâția alți români care au demonstrat în stradă, pretutindeni, în țară și pe glob. Îl resping atâția specialiști care au demonstrat că proiectul este extrem de păgubos pentru stat și dăunător pentru mediu și oameni. Este relevant să amintim și faptul că instanța judecătorească a stabilit ca ilegală descărcarea de sarcină arheologică din cadrul sitului de la Roșia Montană, descărcare operată la un moment dat pentru a facilita implementarea proiectului de unii reprezentanți ai statului român, care reprezentanți sperăm să fie cercetați de DNA, în eventualitatea că ar fi încălcat legea.

Voi, cei ce susțineți controversatul proiect, sunteți nu doar în minoritate în Apuseni, minoritate care ar trebui să respecte decizia majorității, dar sunteți și într-o gravă eroare! O gravă eroare de înțelegere dar și de atitudine. Sponsorii voștri – cei care vor să se vadă repede cu sacii în căruța lor – posibil să vă fi setat, precum un dispozitiv electronic, să susțineți fără o evaluare serioasă și completă a riscurilor, crearea unor locuri de muncă. Ceea ce, la prima vedere ar părea corect, util și necesar pentru că de locuri de muncă este nevoie. Este nevoie de ele în toată România, nu doar la Roșia Montană. Dar domnilor R.M.G.C – iști, nu oricum creăm locuri de muncă. Și nu în orice condiții. Și nici exercitând presiuni sau chiar amenințări de genul ”ori dați aurul de la Roșia Montană ori statul român este bun de plată, sau bun de așa-zise despăgubiri” cum s-au exprimat unii din bordul Gabriel Resources.

Având în vedere amploarea proiectului și efectele lui devastatoare într-o zonă foarte întinsă a Munților Apuseni, noi ceilalți și mulți, văzându-ne periclitate locurile de muncă existente, proprietățile, mediul înconjurător și chiar viața, trebuia să luăm atitudine și să reacționăm. Era și normal să o facem, mai cu seamă noi, cei afectați în cea mai mare măsură de proiect. Era normal să analizăm și să evaluăm eventualele beneficii, dar mai ales, eventualele riscuri pentru oameni și mediu. Și tocmai că am evaluat. Lucid și responsabil. Nu precum o faceți voi unii, fie și majoritari în Roșia Montană, adică superficial.

Având în vedere dezvoltarea durabilă a Munților Apuseni – un proiect în care fundația „Pro Munții Apuseni” s-a implicat – moții, în marea lor majoritate, au avut în vedere și au încercat să influențeze deciziile politice în vederea creării de facilități propice unei dezvoltări durabile a zonei. Motiv pentru care, în stradă, moții au spus ferm și hotărât, inclusiv la Marea Adunare din 19 octombrie 2013, prin Proclamația de la Câmpeni: Nu cianurii! – culmea, și in cantități uriașe; Nu dispersiei metalelor grele! – în anumite proporții chiar radioactive în atmosferă; Nu infiltrărilor de otrăvuri în pânza freatică; Nu dispunerii unui lac/baraj de decantare reziduuri de 185 m înălțime, tocmai în amonte de 3 orașe și multe alte comune! Ar trebui cu toții să ne reamintim și că barajele se rup. Se rup pretutindeni pe glob. Recent, în 2014, în Munții Poley din Canada sau în 2015, în Bento Rodriguez – Brazilia.

Ne putem aminti și de Certej în 1971, ori Baia Mare în 2000. Cine poate să își asume riscul otrăvirii sau uciderii a zeci de mii de oameni în Apuseni? Nimeni, absolut nimeni. Ar trebui să învățăm din jertfa celor de la clubul Colectiv că viața și securitatea cetățenilor primează în fața banilor sau a altor interese. Înțelegeți voi, domnilor R.M.G.C.-iști ? E și o vorbă înțeleaptă de care voi ar trebui să țineți cont: Fericirea unora – adică a voastră – nu se poate clădi pe nefericirea altora! – adică a noastră. Voi vedeți doar bani, doar locuri de muncă; culmea și acelea insuficiente. Iar pentru statul roman, of, of, vai de el câștig! Realitatea e că unii magnați ai lumii vor aceste bogății românești la fel ca multe altele pe glob, în orice condiții, fie ele dezastruoase pentru oameni și mediu, doar pentru obținerea unui profit, dacă se poate cât mai mare posibil și cât mai repede obținut.

Probabil că voi susțineți acest nenorocit de proiect din perspectiva unui profit personal – salariu consistent – ceea ce ar avea o anumită logică, dar, domnilor susținători ai nenorocitului de proiect, pentru câțiva leuți la visteria statului respectiv, pentru câteva locuri de muncă la Roșia Montană, locuri de muncă ce vor dispărea după aproximativ10 ani! Nu se justifică a se pune în mare pericol natura și viața a zeci de mii de oameni, respectiv posibila distrugere a unui sit arheologic de o valoare inestimabilă! Mai mult, aurul aceasta, comoara lăsată nouă moștenire de străbuni, trebuie neapărat să dispară? Culmea, și în buzunarele altora? Nu mai poate sta, acolo unde stă de fapt, de atâta timp ? Căci ea, comoara, nu cere mâncare, nici impozite. Stă acolo cuminte de mii de ani, cum spunea cândva regretatul ierarh, Bartolomeu Anania. Iar la vremuri de răstriște, când copiii noștri vor vrea și tehnologia va avansa, o vor folosi pentru prosperitatea lor și nu a unor bogătași ai lumii, fără a pune în pericol de moarte oamenii și mediul.

Iar dacă e să ne referim la galeriile romane și celelalte vestigii de la Roșia Montană, unice în lume, de valoare națională, ba chiar universală, este atât de binevenită decizia ministrului Vlad Alexandrescu. Și chiar nu trebuia să vă ceară părerea, vouă Gold-iștilor, căci ministrului îi era atât de ușor să anticipeze poziția voastră, în minoritate aici în Apuseni. Mai mult de atât, având în vedere importanța galeriilor romane, unice în lume, e de dorit ca Roșia Montană să fie cuprinsă în patrimoniul mondial UNESCO, ținând cont de faptul că situl Roșia Montană îndeplinește 4 din cele 5 criterii pentru ca să fie cuprins în patrimoniul UNESCO.

Moții și românii în general au vegheat și vor mai veghea, iar la nevoie vor fi iarăși în stradă, dacă ar fi să fie cazul. Domniile voastre nu ar trebui să ignorați ori să nesocotiți această voință a noastră, a moților, voință care se știe, nu e doar a noastră, ci și a marii majorități a românilor. La lupta voastră, a câtorva susținători ai dezastruosului proiect de la Roșia Montană, e adevărat că s-au asociat și câțiva primari, parlamentari, reprezentanți guvernamentali și media din Alba și din țară; ei sunt cunoscuți, sperăm să-i cunoască și D.N.A. în sensul aflării adevărului și descoaserii „ițelor afacerii” ce nu va avea sorți de izbândă. Închei cu speranța că buna tocmeală, buna rânduială, drepturile cetățenești cu privire la sănătatea publică a populației și la natură curată – art. 34 și 35 din Constituția României – vor fi respectate. Atât la Roșia Montană, cât și în Sebeș, la Pungești, Certej ori Rovina și pretutindeni în țara aceasta. Fie ca resursele naturale ale românilor – acelea care au mai rămas neprădate – să asigure într-un viitor prosperitatea românilor și nu a străinilor, în condiții de deplină securitate pentru ei și copiii lor. Aceasta este voința majorității moților din Apuseni, cât și voința majorității românilor responsabili!

Profesor Dan Burz, Câmpeni


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea