Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operații neurochirurgicale la standarde europene, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia: Intervenții minim invazive și aparatură care poate face diferența între paralizia unui pacient și viața sa activă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Medicii neurochirurgi de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia au efectuat, în acest an, mai multe intervenții minim-invazive datorită cărora bolnavii s-au recuperat mult mai repede. Unitatea a achiziționat cea mai bună aparatură pentru intervenții minim invazive atât cerebral cat si spinal, precum si un sistem de neuromonitorizare, în valoare de peste 60.000 de euro. Această aparatură poate face diferența între paralizia unui pacient și viața sa activă. Astfel Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia ține pasul cu marile centre universitare din țară și străinătate în ceea ce privește dotarea cu aparatură de ultimă generație dar și în cazul perfecționării medicilor care participă la cursuri în străinătate.

Calitatea vieții unui pacient operat prin tehnici minim invazive este mult mai bună decât a celui operat prin mijloace clasice având în vedere că bolnavul este externat mult mai repede, nu pierde sânge, durerile sunt reduse semnificativ, incizia este aproape invizibilă iar riscul de infecție este foarte mic. Numărul de zile de spitalizare, costurile spitalizării și consumul de medicamente, în special antibiotice, scad semnificativ.

”În ceea ce privește fixările de coloană am reușit să implementăm tehnicile moderne minim invazive, pecutane, de exemplu, după traumatisme cât și după operații de tumori vertebrale. Incizia, extrem de mică, se face doar acolo unde se pune șurubul ceea ce evită foarte mult pierderea de sânge iar timpul operator se reduce la mai puțin de jumătate.

Recuperarea este mult mai rapidă. Faptul că înainte pacientul pierdea mult sânge însemna din start că trebuia să stea la pat câteva zile, iar recuperarea era îngreunată. Timpul operator prelungit în cazul intervențiilor clasice implică automat un risc crescut de infecție invalidantă precum și un consum crescut de medicamente, în special antibiotice. În consecință, bolnavul suferea mai mult, iar costurile de spitalizare erau duble. Datorita investiției în tehnicile minim invazive aceste inconveniente sunt reduse semnificativ. Pacientul în după-amiaza zilei operației sau cel târziu a doua zi se ridică din pat și poate fi externat. Astfel de operații se efectuează pentru hernii de disc, după fracturi de corpi vertebrali rezultate în urma unor căderi de la înălțime, accidente rutiere sau sportive, dar și în cazul patologiei tumorale cerebrale sau spinale”, a precizat dr. Bogdan Suciu, din cadrul compartimentului de neurochirurgie al Spitalului Alba Iulia.

De asemenea, medicul neurochirurg a adăugat că intervențiile minim invazive pe coloană, cum ar fi biopsia vertebrală percutană, sunt foarte utile în special pentru vârstnici, deoarece nu are rost să aduci riscurile anesteziei generale la o persoană de 70 de ani, când se poate scoate o probă care va fi dusă la analize printr-o puncție percutană efectuată în anestezie locala.

”Patologia neurochirugicală este foarte amplă și de multe ori necesită operații de lungă durată, cu riscuri majore pentru pacient. Încercăm să facem operațiile majore doar când nu mai avem altă soluție. Incercăm să rezolvăm o parte din aceste cazuri prin intervenții minim invazive cu impact minim asupra calității vieții pacientului și asupra posibilității lui de a se integra în societate, de a avea o viață normală, de a nu sta la pat, de a nu avea dureri. Uneori este nevoie doar de injectarea unui ‘ciment’ în corpul vertebral pentru a stabiliza coloana și a înlătura durerea. O astfel de procedura se poate executa și în anestezie locala, sub control radioscopic, injectarea ‘cimentului’ realizându-se fără incizie, doar printr-un ac, sub formă lichida, acesta întărindu-se după ce a umplut spațiile goale sau fracturate din vertebră, consolidând coloana”, a spus dr. Bogdan Suciu.

Totodată, Spitalul a dotat compartimentul de neurochirurgie cu un sistem de ultimă generație cu tubuli de dilatație pentru operațiile de hernie de disc, precum și instrumente chirurgicale de mare finețe dedicate acestui sistem.

”Este vorba de un sistem Matrix cu tubuli de dilatare succesivi care se introduc unul în altul sub control radioscopic. Incizia este foarte mică, de aproximativ un centimetru și jumătate. Se introduce un tubul extrem de subțire, după care pe el unul doar ușor mai larg, apoi unul si mai larg si tot așa până se produce o dilatare și un canal de lucru pe care se execută sub microscopul operator sau endoscopic întreaga operație. A doua zi pacientul poate merge acasă”, a spus dr. Bogdan Suciu, vorbind despre operația de hernie de disc.

În ceea ce privește sistemul de neuromonitorizare, acesta este folosit pentru pacienții care au o tumoră în apropierea unei arii elocvente cerebrale sau, si mai frecvent, în intervențiile spinale.

”Sistemul ajută la operațiile pe creier, la tumori cerebrale sau la operațiile pe coloană, la herniile de disc cervicale, tumori medulare sau tumori vertebrale. Crește siguranța rezecției unei tumori de lângă măduva spinării sau a ablarii unei hernii de disc cervicale, unde există risc de paralizie completă a pacientului. Sistemul acesta ne avertizează din timp dacă există riscul unei leziuni nervoase, oferindu-ne posibilitatea în timp real de a înlătura riscul. Practic se montează niște electrozi central și periferic.

Există un calculator care înregistrează informațiile de la electrozi și care vede dacă nervii funcționează bine. Când un nerv nu mai funcționează cum trebuie se vede că există o compresiune, iar noi aflăm în timp util. Dacă nu am avea sistemul acesta care sa ne avertizeze din timp, noi probabil am continua operația fără a remedia problema, iar după trei-patru ore de operație, după ce se trezește bolnavul am vedea efectele care ar fi probabil devastatoare”, potrivit sursei citate.

Spre exemplu, medicii neurochirurgi au fost ajutați, recent, de acest aparat, în cazul unei operații de înlăturare a unei tumori medulare la un tânăr, care s-a prezentat din cauza unui început de paralizie la picioare și dureri de coloană. Rezultatul operației a fost excelent.

”Mai sunt, de exemplu, cazuri care necesită rezecții extinse, cum este de exemplu cazul unor anumite tumori cerebrale, la limită între malign și bening, dar care pot avansa în cancerigen după un număr de ani. În cazul lor se impune uneori o rezecție extinsă în jurul tumorii pentru a crește supraviețuirea și intervalul până la care tumora trece din benign în malign, uneori chiar în încercarea de a vindeca pacientul. Pentru aceasta, trebuie să știi unde să te oprești.  Tocmai o astfel de neuromonitorizare îți spune unde să te oprești, să nu afectezi zone cerebrale de importanță majoră”, a mai spus dr. Bogdan Suciu.

Recent s-a achiziționat și un craniotom complet echipat. Acest aparat indispensabil oricărei săli de operație este de ultimă generație și permite gesturi chirurgicale minim traumatizante atât în ceea ce privește deschiderea cutiei craniene cât și în cazul abordului coloanei.

„În completarea paletei tehnicilor minim invazive este de menționat și faptul că Alba Iulia se alătura de mai mulți ani centrelor universitare de neurochirurgie prin practicarea endoscopiei cerebrale atât în tratamentul hidrocefaliei cât și în patologia tumorală cerebrală. De asemenea vreau să precizez ca recent în colaborare cu dr. Crainic, șeful departamentului de radiologie, am început sa efectuam puncții biopsi vertebrale inclusiv sacrale ghidate CT-computer tomograf. Vreau să fie clar: nu este vorba de operații în premieră mondială sau ceva de genul acesta. Este pur și simplu o încercare de a intra în normalitatea medicinii de rang european. Tot așa cum dorim sa avem autostrăzi europene dorim să avem săli de operație dotate la nivel european și asistență medicală de calitate. Nu facem minuni dar ceea ce facem încercăm sa facem la nivel european. Mai sunt aspecte de remediat, aparatura de cumpărat. Avem promisiunea achiziționării unui aparat de radioscopie intraoperatorie de tip C-arm (cu un braț care se rotește în jurul pacientului si poate reconstrui 3D imaginea radiologică) pentru departamentul de neurochirurgie.

În prezent folosim unul împreună cu departamentul de ortopedie. Numărul mare, în creștere, de operații care necesită această aparatură îngreunează fluiditatea operațiilor crescând timpul de programare. Disponibilitatea conducerii Spitalului si a Consiliului Județean de a sprijini performanța în medicină reprezintă pentru noi o garanție a faptului că și această aparatura va deveni in curând de rutina în spital.” a precizat, în încheiere, dr. Bogdan Suciu.

În ultimii ani, multe secții de la Spitalul Județean au fost reabilitate și modernizate, aducându-li-se îmbunătățiri considerabile, iar unitatea a achiziționat aparatură ultraperformantă, majoritatea banilor provenind de la Consiliul Județean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea