Rămâi conectat

Ştirea zilei

Omul de afaceri Eugen Lăpădat i-a înregistrat pe doi inspectori de la Finanţe acceptând să ia mită

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Omul de afaceri albaiulian Eugen Lăpădat i-a filmat pe inspectorii fiscali cu atribuţii de control de la DGFP Alba, Mihail Sârbu şi Dănuţ Ioan Ispas, în timp ce le oferea mită, în vara anului 2009. Filmuleţul a fost descoperit de ofiţerii BCCO Alba în calculatorul fostului ofiţer de informaţii Claudiu Vulpe zis „Fox” şi predat procurorilor DIICOT Alba Iulia ca urmare a descinderilor şi percheziţiilor efectuate în toamna anului 2010, cu ocazia reţinerilor făcute în dosarul „Prostituate pentru VIP-uri”. Ulterior, competenţa a fost declinată către DNA Alba Iulia care i-a trimis în judecată atât pe omul de afaceri Eugen Lăpădat sub acuzaţia de dare de mită, cât şi pe inspectorii Sârbu şi Ispas pentru luare de mită. Al doilea termen din dosar a fost fixat pentru 28 august după ce la primul termen, din 18 iulie 2011, Lăpădat a cerut amânare pentru a-şi angaja apărător. Potrivit rechizitoriului, Vulpe care este martor în acest dosar de dare şi luare de mită, a declarat că Lăpădat i-a solicitat să descarce de pe un suport de stocare imaginile audio-video conţinând înregistrările convorbirilor din mediul ambiental din zilele de 4 şi 5 iunie 2009, din care reiese că cei doi inspectori au acceptat să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu contra sumei de 5.000 de lei.
lAu negociat mita
În perioada 3 – 6 martie 2009, Mihail Sârbu şi Dănuţ Ispas au efectuat un control la S.C. Euroexpres SRL administrată de Eugen Lăpădat, ocazie cu care au constatat că agentul economic avea restanţe obligatorii către buget în cunatum de 140.000 lei, provenite din neplata redevenţei din activităţi de exploatare a unei balastiere. „Lăpădat, în calitate de administrator, era interesat ca în actul de control să nu fie evidenţate în totalitate obligaţiile fiscale restante calculate eronat şi datorate bugetului de stat de către societatea sa comercială.
Sârbu şi Ispas au anticipat prosibilitatea de obţinere a unor foloase materiale în schimbul întocmirii unui act de control în care să consemneze că S.C. Euroexpres SRL are obligaţii bugetare rezultate din calculul eronat al redevenţei miniere de aproximativ 2.000 de lei. Are loc o negociere a sumei de bani ce urma să fie remisă inspectorilor fiscali de către Lăpădat, fiind stabilită suma de 5.000 de lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Alba Iulia. Aceştia au consemnat şi o convorbire din data de 5 iunie 2009, dintre Lăpădat şi Ispas, din care reiese promisiunea administratorului societăţii a remiterii materiale a sumei de 5.000 de lei, precum şi acceptarea de către inspectorii fiscali: „Eugen Lăpădat: Şi datoria asta faţă de voi, dacă sunteţi de acord v-o achit marţi/ Ispas: Nicio problemă/ E.L.: Că astăzi am mai vândut nişte pământuri şi am dat cashu şi puii mei/ Ispas: Nu zice nimeni, stai liniştit/ E.L.: Da?/ Ispas: Da./ E.L.: Deci marţi, în cursul zilei, eu reţin aici 50 de milioane. Indiferent cine vine, nu contează”. În schimbul sumei primite, cei doi funcţionari publici au consemnat în actul de control că societatea comercială administrată de mituitor are de plătit bugetului de stat obligaţii fiscale în cuantum substanţial mai redus decât cel ce reieşise în urma controlului, şi anume 2.153 lei în loc de 140.000 lei. Deşi cei doi inspectori nu au vrut să recunoască negocierea şi primirea mitei, procurorii au depus la dosar mai multe documente care să ateste acest lucru (filmări, planşe foto) şi au dispus recuperarea sumei prin indisponibilizarea unor conturi bancare ale acestora. În schimb, Lăpădat a recunoscut tot şi a colaborat cu procurorii, motiv pentru care poate spera la o înjumătăţire a pedepsei. Atât Lăpădat cât şi Ispas şi Sârbu au fost trimişi în judecată şi în dosarul „Pomponio” în care 14 inculpaţi, de la DGFP Alba şi de la firma de construcţii Pomponio, sunt acuzaţi de infracţiuni din sfera macrocriminalităţii financiaro-economice. Cauza se judecă pe fond la Curtea de Apel Alba Iulia.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de 63 de ani sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba într-un dosar de contrabandă asimilată: Bărbatul avea peste 38.000 ţigarete fără marcaj fiscal în locuință Un pensionar de 63 de ani a fost plasat sub control judiciar, în urma unor PERCHEZIȚII în Alba, într-un dosar de contrabandă asimilată. Bărbatul avea peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea