Omul care a prezis apocalipsa financiară din 2008 vine cu o nouă profeție: ce se va întâmpla cu economia, cum va afecta România
Omul care a prezis apocalipsa financiară din 2008 vine cu o nouă profeție: ce se va întâmpla cu economia, cum va afecta România
În ultima lună, paralelele cu criza economică din 2008 au devenit din ce în ce mai dese și, din nou, se pare că vorbim de consecințe globale. Tot ca atunci, primele semne au venit din SUA, dar nu a durat mult până când au ajuns în Europa și, implicit, România.
Nouriel Roubini este un economist care a intrat în istorie prin abilitatea sa de a prezice criza din 2008. Partea proastă este că tot datorită acelei profeții a dobândit porecla de Dr. Doom. În 2023, analistul este la fel de pesimist ca atunci și insistă pe faptul că ”lumea ar trebui să se pregătească pentru o nouă criză.”
Criza din 2008 se va repeta și începe din SUA
Într-un interviu acordat în ultima săptămână, Roubini sau Dr. Doom a atras atenția asupra faptului că SUA se confruntă cu un nou pericol din cauza a trei factori de stres care duc la o ”buclă fatală”, conform Adevărul.ro. Lista problemelor la care face referire analistul include inflația ridicată din SUA, nivelurile ridicate ale datoriei publice și instabilitatea financiară, iar împreună, toate duc la un cerc vicios și, inevitabil, la recesiune.
„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el, adăugând că „sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică” al cărei efect va fi o creștere economică mai scăzută și o prăbușire cu 30% a burselor.
Partea tristă este că soluțiile nu sunt cele mai evidente și departe de a fi perfecte, pentru a se preveni un dezastru la scară largă. ”Bancherii centrali vor trebui să scadă ratele dobânzilor pentru a ușura povara în creștere a datoriilor, dar, în același timp, vor trebui să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Acest lucru a fost complicat și mai mult de prăbușirea Băncii Silicon Valley luna trecută, care a creat și mai multă presiune pentru Rezerva Federală pentru a reduce ratele dobânzilor, pentru a stabiliza sistemul financiar”, a adăugat expertul.
Punctual, deși măsurile luate de autoritățile americane vor opri într-un final creșterea ratelor dobânzilor, aceleași măsuri vor duce la o inflație galopantă, creștere a datoriilor și instabilitate financiară.
La nivel național, chiar dacă nu se vor aplica în proporție de 100% previziunii lui Roubini, țara noastră este de asemenea în pericol.
„O criză globală ar avea efecte serioase și asupra României, bineînțeles, ea producând efecte pe două canale: relațiile comerciale și investiționale, care ar înregistra scăderi importante și finanțarea externă privată, care ar seca și ar pune România în situația de a se împrumuta la dobânzi foarte mari. Practic, ar fi ca în 2009, cu deosebirea că în prezent avem câteva avantaje (credite mai serioase, un sector bancar mai puțin dependent de finanțarea externă, influxuri masive de bani europeni) dar și un dezavantaj: un sector public mai îndatorat. Întrebarea este dacă această criză se va produce.
În istorie crizele au însoțit mereu momentele în care banii s-au scumpit, adică momentele în care băncile centrale au crescut dobânzile pentru a lupta contra inflației. Așa s-a întâmplat în anii 1980, așa s-a întâmplat la sfârșitul anilor 1990 sau în 2007-2009, de fiecare dată crizele survenind în momentul în care banca centrală americană a spus Stop politicii banilor ieftini și expansiunii exagerate a creditului. În esență, problema este dacă și în ce măsură în prezent banca centrală americană este capabilă să oprească inflația evitând pe cât posibil criza și falimentele”, a explicat profesorul de economie Bogdan Glăvan pentru sursa citată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Legendele Sfântului Gheorghe. Cum l-a înfrânt pe balaur şi de ce nu este bine să dormim în această zi
Legendele Sfântului Gheorghe. Cum l-a înfrânt pe balaur şi de ce nu este bine să dormim în această zi Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este sărbătorit de credincioşi în fiecare an, pe 23 aprilie. Această sărbătoare este considerată ca vestind începutul verii pastorale. Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în […]
Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință
Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]