OFICIAL| Pensiile românilor CRESC de la 1 ianuarie cu 11%. Cu cât vor crește alocațiile
Pensiile românilor CRESC de la 1 ianuarie cu 11%. Cu cât vor crește alocațiile
PNL și PSD au purtat joi, 11 noiembrie, noi negocieri pe programul de guvernare al viitoarei coaliții. Principalele discuții au vizat problemele aflate în responsabilitatea Ministerului Muncii. Liberalii și social-democrații au ajuns la un numitor comun privind procentul cu care va avea loc majorarea pensiilor începând cu anul 2022. Dezbaterile au fost purtate și pe tema creșterii alocațiilor copiilor.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, recent, indexarea pensiilor de la data de 1 ianuarie 2022. Majorarea veniturilor vârstnicilor va avea loc cu cel puțin 6% și până într-un procent de 12%, potrivit informațiilor comunicate de oficialul liberal. În urma negocierilor de joi, liberalii au căzut de acord cu social-democrații asupra procentului cu care se vor majora pensiile.
Pensiile vor crește cu 11% de la 1 ianuarie
Discuțiile dintre liberali și social-democrați se pare că au decurs eficient. Potrivit surselor citate de Antena3, ministrul Muncii și secretarul de stat Cătălin Boboc au decis în urma discuțiilor de joi creșterea pensiilor de la data de 1 ianuarie 2022 cu un procent de 11%.
De asemenea, în urma analizei surselor de finanțare, liberalii au decis creșterea pensiei minime de la suma de 800 de lei la suma de 1.000 de lei.
Și salariul minim pe economie urmează să crească. Diferențierile stabilite inițial de social-democrați pentru persoanele cu studii superioare nu au fost, însă, acceptate de liberali astfel încât majorarea va fi aplicată indiferent de nivelul de studii, potrivit surselor citate.
Ce a decis PNL în privința alocațiilor copiilor
PNL a decis, de asemenea, majorarea alocațiilor copiilor. Măsura se va aplica, însă, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Procentul cu care va avea loc creșterea sumelor pentru copii va fi de 20%, potrivit acelorași surse participante la negocierile de joi dintre liberali și social-democrați.
Românii au nevoie de promisiuni sustenabile, însă este absolut necesară și menținerea unui echilibru bugetar. Raluca Turcan a mărturisit faptul că, în prezent, aproximativ 133 de miliarde de lei pe an sunt alocați către pensii, alocații, șomaj și asistență socială.
Românii au nevoie de promisiuni realizabile
„Oamenii au nevoie de sprijin, iar presiunea creșterii prețurilor este majoră, dar trebuie să păstrăm echilibrul bugetar, investițiile și perspectiva de creștere economică , pentru că acestea reprezintă real baza creșterii veniturilor. Acum alocăm în total doar pentru pensii, alocații, asistență socială și șomaj aproximativ 133 de miliarde de lei pe an. Costul cheltuielilor cu pensii, salarii și asistență socială este de peste 90% din total venituri fiscale ale statului. Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum.
De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, a transmis, anterior, Raluca Turcan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată