Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Oana Badea: Clasa pregătitoare, soluţie viabilă pentru viitorul României

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

„Şi din a haosului văi,
În împrejur de sine,
Vedea ca-n ziua cea dintâi
Cum izvora lumină”
Luceafărul, Mihai Eminescu
Ne-a inspirat, fără să îşi propună, poate, domnul Ioan Dârzu prin declaraţiile sale de zilele acestea. Le răspundem social-democraţilor în cele ce urmează.
Schimbarea sistemului de educaţie nu s-a ordonat de pe o zi pe alta. Clasa pregătitoare este rezultatul unui proces îndelungat, pe care numai cine nu vrea, nu îl cunoaşte. Să o luăm cronologic: în 1998, ministrul Educaţiei de la acea vreme, liberalul Andrei Marga, propunea introducerea clasei pregătitoare. Doar că sistemul naţional de educaţie nu era pregătit, cum singur susţinea demnitarul, la acea vreme. În 2003, ministrul Ecaterina Andronescu introduce o nouă măsură: înscrierea copiilor în clasa I de la vârsta de 6 ani. Parlamentul îndulceşte decizia acesteia, lăsând liberă opţiunea părinţilor.
Patru ani mai târziu, în 2007, comisia prezidenţială pentru educaţie aduce în faţa opiniei publice documentul intitulat „România educaţiei, România cercetării”, care ne propunea un nou model educaţional, cu soluţii după mult râvnitul sistem finlandez. În acelaşi an, Ministerul Educaţiei, condus de liberalul Cristian Adomniţei propunea, spre dezbatere publică, Pachetul de legi ale educaţiei, care introducea în învăţământul primar, surpriză, sau nu, clasa pregătitoare: „Învăţământul preuniversitar este organizat pe niveluri, tipuri şi forme care asigură dobândirea şi dezvoltarea competenţelor cheie şi profesionalizarea progresivă în conformitate cu dezvoltările în domeniu .(2) Sistemul de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri: a) educaţia timpurie(…) b) învăţământul primar: 1. clasa pregătitoare; 2. clasele I – IV”- citat din Art. 16 al proiectului Adomniţei.
Cum reprezintă una dintre soluţiile viabile pentru învăţământul românesc, clasa pregătitoare se regăseşte şi în Legea Educaţiei Naţionale din 2011, adoptată după un laborios proces de dezbatere publică. Menţionăm că proiectul a fost dezbătut, articol cu articol, în Camera Deputaţilor, unde a şi primit votul parlamentarilor, atât în comisia de învăţământ, cât şi în plen.
Orice lege se cere aplicată. În ianuarie 2012, Ministerul Educaţiei face publice calendarul şi metodologia de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare şi în clasa I. Mai mult, au fost organizate întâlniri de informare a părinţilor, apoi fiecare părinte a primit o broşură cu informaţii despre clasa pregătitoare. Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei au fost prezenţi pe toate canalele mass-media, în aşa fel încât întregul proces să nu fie viciat.
Considerăm că orice persoană interesată de subiectul în cauză putea primi informaţii corecte despre clasa pregătitoare din cel puţin o sursă.
Apoi, cum poate fi vorba despre haos în educaţie, când, la nivelul judeţului Alba, 35% dintre copiii de clasa pregătitoare sau de clasa I sunt deja înscrişi, după 5 zile de calendar?
Despre ce haos, eşec, vinovaţi, vorbiţi, domnilor?, când cei de lângă noi observă că lucrurile încep să meargă într-o logică a normalităţii.
Mai întrebăm: pentru PSD, partid de stânga, cum pot să nu reprezinte o prioritate cei 20% dintre copiii de 3-6 ani ai României, care nu calcă niciodată într-o grădiniţă, înainte de a merge la şcoală? Cei pe care îi va cuprinde şi sprijini, din acest an, clasa pregătitoare. Cum ar putea face faţă aceştia clasei I, fără clasa pregătitoare? Bine că PSD era gata să dea bani pentru un aşa-zis „an pregătitor la facultate”, bani din taxele şi impozitele românilor?? Să folosească, oare, cui? Că celor care picaseră bac-ul, sigur nu era folositor.
În ceea ce priveşte activitatea Oanei Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, organizaţia de Alba a PDL nu are niciun dubiu asupra competenţelor acesteia. Suntem convinşi că fiecare decizie pe care o ia e cântărită pe toate feţele, în aşa fel încât efectul acesteia pentru sistem să fie unul benefic.
Oana Badea face cinste judeţului nostru, organizaţia de Alba primeşte felicitări, inclusiv de la figuri ilustre ale opoziţiei. E adevărat, nu din Alba, dar nu e târziu niciodată. Oana Badea are în spate voturi. Nu doar cât Coclici şi Nicolae Popa la un loc, chiar mai mult decât atât.
Timp de peste 3 ani de zile la conducerea Ministerului Educaţiei, acolo unde îşi exercită mandatul de secretar de stat, Oana Badea a acumulat o vastă experienţă în administraţia centrală. Pe care, de anul acesta, o va pune în slujba aiudenilor.

(Biroul de presă al PDL Alba)

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea